VLADA Zadržava se najniža stopa PDV-a na plin i neke energente

Ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike

172
Foto: Vlada RH

Izmjenama Zakona o PDV-u koje vlada predlaže na današnjoj sjednici, zadržava se najniža stopa PDV-a na plin i neke druge energente, a izmjenama Zakona o doprinosima ukida se dodatni zdravstveni doprinos za umirovljenike, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice vlade.

Vlada po njegovim riječima predlaže izmjene Zakona o PDV-u kojima će biti zadržana stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica. To uključuje i naknade vezane za te isporuke kao i za isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke i nakon 31. ožujka ove godine.

“Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća”, rekao je Plenković.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o doprinosima, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koji obuhvaća oko milijun umirovljenika, kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32 tisuće umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine.

“Idemo u prilog našim umirovljenicima, konkretno u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali zadržati za sebe kako dio svoje mirovine”, rekao je Plenković.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime