Vlast u Petrinji preuzele maškare

Tradicionalni Petrinjski fašnik, kojem je prethodila promenada maski gradskim ulicama, i ove je godine okupio velik broj sudionika i posjetitelja

955

Tradicionalni Fašnik, kojem je prethodila promenada maski gradskim ulicama, i ove je godine u Petrinji okupio velik broj sudionika i posjetitelja koji su uživali u pjesmi, veselju, ali i šarenilu maštovitih i kreativnih kostima.

Simboličnom predajom ključa grada, u Petrinji su 23. veljače vlast preuzele maškare. Tradicionalni Fašnik u Petrinji započeo je Fašničkom promenadom od Hrvatskog doma do Trga hrvatskih branitelja gdje je fašničko veselje nastavljeno prigodnim programom.

Bogat program pratilo je i bogatstvo raznolikih, šarenih i kreativnih maski, od crvenkapica, bake i vuka, Cruelle i dalmatinera, gusara, smajlića, kauboja i indijanaca, vještica, super junaka i princeza… teško ih je sve pobrojati, ali svi, baš svi, od onih najmlađih do onih malo starijih složno su pokazali da je ovo vrijeme Fašničke republike, a kad maškare preuzmu vlast, nastupa pjesma i veselje.

Petrinjski fašnik je i ove godine organizirala tamošnja Turistička zajednica čija je direktorica Ivanka Držaj izrazila zadovoljstvo što je u promenadi, ali i na trgu, sudjelovao velik broj Petrinjaca.

„Ovo je 23. godina kako Turistička zajednica, pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, organizira Petrinjski fašnik. On je najvećim dijelom namijenjen djeci, ali okupi redovito  i puno odraslih, što maškara, što roditelja, baka i djedova. Na njemu ove godine sudjeluje 500-tinjak ljudi, što je zaista velik broj. Svake je godine sve više sudionika i sve je veselije. Vjerujem da će tako biti i ove godine“, kazala je Držaj.

I zaista, bilo je veselo, raspjevano i rasplesano, naročito u trenutku kada su maškare i službeno preuzele vlast u gradu. Ključeve grada maškarama je predala zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Evo nas u živoj i veseloj atmosferi, kako i priliči. Lijep je dan, malo prohladno, no to nije spriječilo sve ove ljude da dođu i da se provesele, dobro zabave. Sve pršti od cike i vike, pravi je maskenbal. Razmišljala sam na koliko bi im predali ključeve, a time i vlast. Možda ne bi bilo loše na što duže vrijeme… „, rekla je kroz smijeh Kaleb poručivši na kraju kako su maškare naša tradicija i običaj, a svima na Petrinjskom fašniku poželjevši da se što bolje zabave.

I dok su se maškare gostile krafnama, zabavljali su se prateći program u kojem su nastupili Gradska limena glazba Petrinja, Petrinjske mažoretkinje, ŠARRK Megarock, Plesni klub Petrinia, Dječji vrtić Petrinjčica, Zumba kids, OŠ Mate Lovraka, umjetnička organizacija Otvorena vrata i putujuće kazalište Šareni svijet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here