VUČKOVIĆ U ožujku natječaji za pomoć poljoprivrednim gospodarstvima

Natječaj za mjeru 5 načelno je spreman

182
Foto: arhiva

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je u Petrinji izjavila da će natječaji namijenjeni obnovi i revitalizaciji poljoprivrednih gospodarstava na potresu pogođenim područjima biti objavljeni u ožujku.

Vučković je danas boravila u Sisačko-moslavačkoj županiji i obišla tamošnja poljoprivredna gospodarstva.

Natječaj za mjeru 5 (Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti) s pojednostavljenim procedurama je u procesu usklađivanja sa Europskom komisijom i načelno je spreman, kazala je Vučković.

“Pripremili smo alokaciju određenu za njega, otprilike 120 milijuna kuna. Natječaj će biti namijenjen obnovi proizvodnog potencijala na urušenim gospodarstvima i gospodarskim objektima, za izgubljenu stoku i usjeve koji trpe štetu”, istaknula je.

Osim mjere 5, kako je navela, Ministarstvo radi i predlaže mjere u okviru radne skupine za revitalizaciju koju vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo gospodarstva.

Daljnja ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine

Tako će osnovna mjera za obnovu biti nadopunjena projektima i programima koji mogu na odgovarajući način poduprijeti poljoprivrednu proizvodnju i drvoprerađivačku industriju u kraju pogođenom potresom.

Foto: arhiva

Također potaknut će se i daljnja ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine, kazala je Vučković napominjući da je danas bila na dva poljoprivredna gospodarstva koja uzgajaju izvornu banijsku svinju “šaru”.

Ta će se pasmina poduprijeti dodatnim potporama, rekla je Vučković podsjetivši kako je već objavljen nacrt programa za osjetljive sektore u koji je dodana mogućnost prijave te pasmine u program.

Ministrica je istaknula i projekt navodnjavanja Velika Ludina pomoću kojeg će se navodnjavati oko 450 hektara, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije pri kraju. Projekt je vrijedan po sadašnjim procjenama 85 milijuna kuna, kazala je.

Pojasnila je kako se na taj projekt ne gleda samo kroz infrastrukturu javnog navodnjavanja već će se kreirati i posebna potpora za nabavljanje opreme za proizvođače i voćare, također potpora za udruživanje u proizvođačku organizaciju korisnika budućeg sustava navodnjavanja. Otvorit će se i mogućnost financiranja udruženim proizvođačima objekta za preradu i skladišno-distribucijskih centara.

Na novinarski upit kakve su preporuke poljoprivrednicima čija je zemlja ugrožena urušnim vrtačama, a sjetva je pred vratima Vučković je kazala kako je prijavljeno 15-tak lokacija s problemima zbog vrtača, a poljoprivrednici su dobili preporuke da se jave stručnim službama. Najavila je i posebne programe manjih vrijednosti kako bi im se pomoglo.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime