Zagreb osniva ustanovu za skrb o pripadnicima “Tigrova” i Jedinice MUP-a Rakitje

445

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su na sjednici u četvrtak donijeli odluku o osnivanju ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje te članova njihovih obitelji, prve i jedine takve u Hrvatskoj.

 Ustanovu osnivaju Grad Zagreb i udruga Tigar 90./91. Rakitje.

Za osnivanje i rad Ustanove Grad Zagreb će osigurati iznos od 3 milijuna kuna, a udruga Tigrovi kao osnivač daje na korištenje Ustanovi za obavljanje djelatnosti jednu polovicu poslovnog prostora Spomen doma Udruge Tigar.

Osim navedenih, ciljane grupe korisnika su i drugi hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji u iznimno teškim socijalnim uvjetima.

Grad Zagreb time braniteljima iz ciljanih skupina želi osigurati izravne usluge i pomoć, primjerice, privremeni smještaj, prostorije za programe i memorabilije u Viteškoj dvorani, terapije u suradnji sa stručnjacima, organiziranje druženja, raznih sportskih i kulturnih događanja korisnika. Također pomoći će se nematerijalno, npr. informacijama, edukacijom.

“Osnivanjem ustanove značajno bi se unaprijedila briga Zagreba za ciljane grupe, jer bi se po prvi puta u cijeloj Hrvatskoj osnovala institucija koja bi mogla pružiti sveobuhvatnu skrb za branitelje na jednom mjestu”, ističe se u obrazloženju odluke.

Provođenjem potprograma u okviru ustanove, branitelji i građani Zagreba dobit će jedinstveno mjesto na kojem će moći dobiti “sveobuhvatnu pomoć u ostvarivanju svojih prava te čuvanu uspomena na Domovinski rat, njegovo značenje i vrednote”.

Sredstva za osnivanje Ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima “Tigrova” i Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje su djelomično osigurana u zagrebačkom proračunu za 2016., u razdjelu Gradskog ureda za branitelje, a preostali dio sredstava će se osigurati sukladno mogućnostima iz Zakona o proračunu (preraspodjelom ili izmjenama i dopunama proračuna).

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine također su donijeli odluku o podmirenju dugovanja Kliničke bolnice “Sveti Duh” u iznosu od 35.019.765,34 kune temeljem izvješća o dugovanjima nastalim do 31.prosinca 2014. prema dobavljačima.

Izvor: Hina

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime