Zagrebačka županija dobitnica priznanja za transparentnost

185

Zagrebačka županija dobitnica je priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2015. godine do ožujka 2016. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim se obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2014., polugodišnje izvršenje proračuna za 2015., prijedlog proračuna za 2016., izglasani proračun za 2016. i proračun za građane za 2016. Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica. Zagrebačka županija ostvarila  je maksimalan broj bodova i time, uz još 10 županija, zaslužila spomenuto priznanje.

VEZANE VIJESTI
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Nema novooboljelih od koronavirusa

priznanje4jpg.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,3 proračunska dokumenta. Čak 11 županija objavilo je svih pet dokumenata, šest županija je objavilo četiri dokumenta, jedna županija tri dokumenta te dvije županije imaju samo dva objavljena dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 3,05), a samo 25 od 128 gradova objavilo je svih pet dokumenata.

VEZANE VIJESTI
Predstavljena manifestacija „Idemo na selo“

Prosječna transparentnost općina je slaba, jedva dovoljna (2,04). Gotovo petina općina nije objavila niti jedan dokument, petina ih je objavila samo jedan dokument, ali za razliku od prethodnog ciklusa istraživanja – kad je samo jedna općina objavila svih pet dokumenata, u ovom ciklusu istraživanja, 8 općina objavilo je svih pet dokumenata.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here