U povodu Dana Zagrebačke županije koji se obilježava 17. srpnja, danas je, 13. srpnja, održana Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije kojoj je, uz ostale visoke uzvanike, prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zagrebačka županija ustrojena je u 18. stoljeću, 17. srpnja 1759. kad joj je kraljica i carica Marija Terezija darovala grb i pečatnjak. Taj se datum danas slavi kao Dan županije.

Zagrebačku županiju čini 9 gradova, 25 općina, 697 naselja te preko 317 tisuća žitelja i jedna od najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s ponosom je istaknuo kako je prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna Zagrebačka županija na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, Županija je na drugome mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba.

U svom obraćanju župan je istaknuo kako je od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno EU projekata u vrijednosti dvije milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru. „Upravo u spomenutom privatnom sektoru, drugi smo u državi po vrijednosti ugovorenih EU projekata u razdoblju od 2010. do 2018. godine“, naglasio je župan Kožić te ukazao na to da „sloga i zajedništvo koje su obilježile Svjetsko nogometno prvenstvo moraju biti poticaj da takvi budemo i u nizu drugih područja“.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije prisustvovalo je više od 300 uzvanika, među kojima i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župani susjednih županija te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je uspješnih 25 godina Županije prigodnim riječima. „Iskustvo je pokazalo da je svaka država onoliko snažna i uspješna koliko se ravnomjerno razvijaju svi njezini dijelovi. Zato županije moraju i mogu biti naši razvojni motori, a Zagrebačka županija jedan je od najsnažnijih. Poljoprivreda, turizam te malo i srednje poduzetništvo imaju posebno dobre razvojne mogućnosti zbog blizine Zagreba, ali i zbog povezanosti sa susjednim poduzetnički razvijenim županijama i Republikom Slovenijom“, naglasila je Grabar-Kitarović koja je prilikom svog obraćanja u više navrata povukla paralele s uspjesima naših Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji. „Nadam se da ćemo uspjeh Vatrenih preliti i u ostale sfere života“, istaknula je.

Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je Zagrebačku županiju nazvao zlatnim prstenom Republike Hrvatske, generatorom razvoja i ključnim središtem razvoja naše zemlje. „Čestitam Županiji na svemu što radite u ime cijele Vlade RH koja među svojim prioritetima ima poticanje regionalnih i lokalnih sredina, čestitam i na samoinicijativi i inovativnosti u vlastitom razvoju, po čemu je Zagrebačka županija definitivno lider u Hrvatskoj“, rekao je Božinović.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan istaknuo je, između ostalog, da je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2017. godini najsigurnija županija u RH. Također, istaknuo je važnost obrazovanja za ostanak mladih u Republici Hrvatskoj dodavši da je Zagrebačka županija „vodeća u RH po broju izgrađenih škola i školskih sportskih dvorana čime se unapređuju materijalni uvjeti školstva i stvaraju uvjeti za solidno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje mladih“.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju sa Zagrebačkom županijom te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije

Povelja Zagrebačke županije uručena je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Staniloviću iz Velike Gorice. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je KUD-u Čiče iz Novog Čiča te Janu Gorišeku iz Dugog Sela. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je tvrtki Iverpan d.o.o. iz Donje Zeline, dok je nagrada za životno djelo uručena književniku, dramatičaru, redatelju i publicistu Stjepanu Nini Škrabeu iz Jastrebarskog.

Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice i diplome župana i predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Udruzi branitelja 151. samoborske brigade, a zahvalnica župana Zagrebačke županije trgovačkom društvu Aquachem d.o.o. za proizvodnju i trgovinu. Diplome predsjednika Županijske skupštine dodijeljene su mladim inovatorima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, dok je diploma župana Zagrebačke županije dodijeljena Stjepanu Fugaju, zapovjedniku Vatrogasne zajednice općine Gradec.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime