Zagrebačkoj županiji ponovno petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja kojima je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj

190
Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija osmu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2022. godine do travnja 2023. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2021., polugodišnje izvršenje proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. i proračunski vodič za građane za 2023. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Prosječna proračunska transparentnost, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina, iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,6 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8.

“Budući da nakon devet ciklusa, najveći dio jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata, što je i bio naš cilj, završavamo ovo istraživanje u ovom obliku i nadamo se da će se transparentnost proračuna i dalje poboljšavati i omogućavati građanima razumijevanje i odlučivanje o svojim proračunima“ zaključila je Mihaela Bronić, voditeljica istraživanja.

Foto: Zagrebačka županija

Uz predstavnice Instituta za javne financije – Mihaelu Bronić, Katarinu Ott i Simonu Prijaković – na prezentaciji su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina te glavna državna rizničarka Danijela Stepić.

Priznanje Zagrebačke županije preuzela je Marina Čolig, pročelnica Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije.

Detaljna analiza istraživanja nudi se u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2022. – travanj 2023., dok interaktivna karta prikazuje stanje u svim lokalnim jedinicama.

 

Izvor: Zagrebačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime