Zagrebačkoj županiji treću godinu zaredom priznanje za transparentnost

2233

Zagrebačka županija treću je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2017. godine do ožujka 2018. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018. Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica. Zagrebačka županija ostvarila  je maksimalan broj bodova i time, uz još 16 županija, zaslužila spomenuto priznanje.

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. Čak 17 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su tri županije objavile po četiri dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 4), a samo je 58 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata. Po prvi put otkad Institut za javne financije radi ovo istraživanje, nema niti jednog grada koji nije objavio niti jedan proračunski dokument.

Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (3,3), iako je konačno prešla trojku. Niti jedan dokument nije objavilo 25 općina, a njih 41 je objavilo samo jedan dokument.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here