Zajednički donijeti odluke za kvalitetniji život u županiji

Održan prvi ovogodišnji radni sastanak čelnika Županije s gradonačelnicima i načelnicima općina

412

U sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku 23. siječnja je održan prvi ovogodišnji radni sastanak čelnika Županije s gradonačelnicima i načelnicima općina na kojem su analizirali suradnju u prošloj te razgovarali o projektima koje planiraju u ovoj godini.

Govoreći o temama sastanka, župan Ivo Žinić se na početku osvrnuo na situaciju u županiji vezanu uz gripu rekavši kako oboljelih ima više nego je uobičajeno, no kako stanje nije alarmantno, a poduzete su i određene mjere da se spriječi širenje zaraze.

„Želimo vas upoznati s obvezama županija, gradova i općina vezano za novi Zakon o zaštiti pučanstva upravo od zaraznih bolesti. S vama ćemo podijeliti određene informacije oko našeg projekta i programa Kupujmo lokalno – pun ceker u kojeg želimo osim županije uključiti i gradove i općine koji nisu sastavnica naše Zajednice poljoprivrednih proizvođača Sisačko-moslavačke županije. Želimo s vama porazgovarati o novom programu održavanja županijskih cesta. Hvala svima koji su dostavili određene podatke. Vjerojatno ćemo već na prvoj Županijskoj skupštini donijeti program održavanja i modernizacije županijskih cesta. Po modelu sufinanciranja 50 : 50 u proteklih nekoliko godina uspješno smo obnovili veliki broj županijskih cesta i tako omogućili kvalitetnije prometovanje na tim cestama“, kazao je uvodno Žinić.

Župan je izrazio uvjerenje kako će kroz razgovor saznati određene bitne informacije i potrebe krajeva iz kojih dolaze gradonačelnici i načelnici, a koje će zajednički artikulirati prema resornim ministarstvima i Vladi. Osvrnuo se na prošlu godinu za koju je ustvrdio kako je bila jedna od uspješnijih što se tiče pripreme projekata i njihovog sufinanciranja iz EU fondova te se zahvalio svima koji su pridonijeli da Sisačko – moslavačka županija već nekoliko godina bude među prvima po povlačenju EU sredstava.

„Očekujem dobru suradnju na projektima koje mi kao Županija provodimo, a koji su od općeg interesa ne samo za Županiju, nego i za jedinice lokalne samouprave. Jedan veliki projekt je znanstveno – kulturni i obrazovni centar u zgradi bivše domobranske vojarne u Lađarskoj u Sisku gdje želimo imati niz centara kompetencija, od solarne i svemirske tehnologije do robotike i svega onoga što je bitno za budućnost i za razvoj. Želim još jedanput istaknuti naš veliki projekt da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije. Taj se projekt dobro razvija i već sada u petak imamo jedan veliki događaj u Novskoj. Na GLOBAL GAME JAM natjecanju u Novskoj, koje se istovremeno odvija u čitavom svijetu, u tri dana trajanja očekujemo jako puno gamera budući da nam dolazi 40-tak timova. Pripremili smo i određene nagrade i vjerujemo da će ponijeti dobre utiske iz naše županije“, istaknuo je Žinić.

Kao primjer dobre suradnje s jedinicama lokalne samouprave župan je naveo energetsku obnovu škola u koju je prošle godine uloženo više od 35 milijuna kuna, a obnovljeno je ukupno sedam škola te se zahvalio gradovima i općinama koji su sudjelovali u sufinanciranju radova. Na kraju se zahvalio svima koji su se odazvali radnom sastanku izrazivši uvjerenje kako će zajednički donijeti određene odluke koje će pridonijeti kvalitetnijem životu u županiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here