Započela izgradnja društvenog doma u Capraškim Poljanama

Dom površine 450 četvornih metara trebao bi titi izgrađen do travnja 2024. godine

150

U Capraškim Poljanama, naselju na području grada Siska u petak, 9. lipnja svečano su otvoreni radovi na izgradnji društvenog doma za potrebe lokalne romske zajednice.

Za 600 stanovnika ovog naselja dom će biti centar društvenih, kulturnih i edukativnih aktivnosti rekla je predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”Suzana Krčmar:

“Prvenstveno nam je bitno obrazovanje. Tu će djeca imati razne radionice, edukacije i samo Vijeće koje će moći obavljati svoj rad.”

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je uvjerenje da je društveni dom ovom naselju prijeko potreban:

“Ima jako puno djece koja idu u osnovnu i srednju školu. Neophodno nam je potrebna višenamjenska prostorija, naročito za djecu koja će imati igraonice kao pripremu za predškolu. Igraonice će biti po programima Ministarstva znanosti i obrazovanja.”

Polaganju kamena temeljca nazočio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak:

“ Društveni domovi su često sjedišta organizacija civilnog društva koje djeluju na određenim područjima, a upravo su naše udruge, kulturno-umjetnička društva nositelji društvenog života na ruralnim područjima. I ovdje na području Capraških Poljana imamo nekoliko udruga koje djeluju i sigurni smo da će ovaj društveni dom doprinijeti i daljnjem razvoju organizacija civilnog društva, ali isto tako unaprjeđenju kvalitete života svih građana koji žive na području Capraških Poljana.”

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić zahvalio je svima koji su doprinjeli početku izgradnje društvenog doma:

“Duboko sam uvjeren da će ovaj kulturni romski centar u Capraškim Poljanama itekako u budućnosti biti ishodišna točka I za kvalitetan društveni život, za integraciju svih naših građana, za korištenje svih mogućnosti kulturnih i odgojno-obrazovnih, ali i da će ovaj kulturni centar biti ishodišna točka budućeg kvalitetnijeg urbanističkog razvoja ovog dijela Siska i kroz planiranje i kroz samu izgradnju.”


Vrijednost projekta, kojeg financiraju Županija i država, iznosi milijun i 270 tisuća eura, a dom bi trebao biti završen do travnja iduće godine.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime