Započeo 9. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

502

Večeras je u Župnoj crkvi svete Marije Magdalene u Selima kod Siska svečano otvoren 9. međunarodni orguljaški festival „Ars organi Sisciae“ na kojem je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, inače pokrovitelj ove manifestacije.
Ovogodišnji 9. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae tradicionalno se održava diljem Sisačke biskupije, započeo je večeras, a trajat će sve do nedjelje, 10. svibnja. Iz godine u godinu organizatori festivala uspijevaju iznenaditi sve bogatijim programom, zbog čega je, kako je istaknula producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić, Ars organi Sisciae izrastao u popularni i s radošću iščekivani festival vrhunske kulturne promidžbe naše bogate orguljaške baštine…

TON

Badanjak Pintarić dodaje kako festival otvara Stanislav Šurin, koji dolazi iz Slovačke, koncertom sa sopranisticom Nikolinom Pinko Behrends, a vrhunac ovogodišnjeg programa koncert je u slavnome gradu Zrinu kojim otpočinje i Zrin fest – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini…

TON

Župan Ivo Žinić je čestitao organizatorima koji već devet godina uspješno organiziraju ovaj festival istaknuvši kako mu je drago da je mogao pripomoći kao pokrovitelj…

TON

Organizator i pokretač festivala je hrvatska udruga Ars organi Sisciae, a posljednjih par godina suorganizator je i Gradska galerija Striegl. Ovogodišnji festival realizirat će se pod pokroviteljstvom župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, patrona festivala sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića i Ministarstva kulture RH, kao i uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Sisačke biskupije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije te uz pomoć brojnih sponzora.

VEZANE VIJESTI
2. Županijski pleter oduševio bogatim programom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NAJAVE KONCERATA:

Na koncertu 5. svibnja u Selima, posvećenom sjećanju na Gvozdansko, predstaviti će se mlada sopranistica Antonia Dunjko i trubač Igor Mrnjavčić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.

Publiku u Sisku 6. svibnja očekuje bogati festivalski program koji počinje već u 16.30 predstavljanjem 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole u dvorani blaženog Ivana Pavla II u Velikom Kaptolu. Slijedi promocija Porinom ovjenčanog nosača zvuka Pavla Mašića (Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje, Croatia Records, 2014.), a navečer će se moći poslušati i dio programa sa tog nosača zvuka na koncertu Pavla Mašića u Bazilici Sv. Kvirina.

Slijedeći dan, 7. svibnja organizatori obnavljaju prošlogodišnju suradnju s Voloderom gdje će se predstaviti cijenjeni mladi trubač Dario Cepić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. S veseljem najavljuju i nastavljanje edicije nosača zvuka snimljenih na orguljama Sisačke biskupije u izdanju Croatia records, koju su započeli prošlogodišnjim izdanjem Edmunda Andlera-Borića: „Sisačka orugljaška baština“, snimljenog na orguljama u Selima, Sisku, Žažini i Martinskoj Vesi. U pripremi je izdavanje nosača zvuka snimljenog na orguljama u Selima, kao i izrada mastera na orguljama u Voloderu.

U petak, 8. svibnja festival je već tradicionalno u Župnoj crkvi Sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi, gdje će se na povijesnim orguljama hrvatskog graditelja Mije Heferera predstaviti studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, iz klase red. prof. Maria Penzara.

VEZANE VIJESTI
92 milijuna kuna za energetsku obnove 22 osnovne i srednje škole

Ove godine u okviru Ars organi Sisciae pokreće se i ZRIN FEST u starom gradu Zrinu, gdje će u subotu, 9. svibnja na poslijepodnevnom koncertu (u 16 sati) nastupiti sopranistica Ivana Lazar, violončelist Krešimir Lazar i Krešimir Haas na čembalu. Organizatori obavještavaju publiku da je za ovaj koncert organiziran besplatni prijevoz autobusom iz Siska. Na povratku iz Zrina ostaje se u Hrvatskoj Kostajnici na koncertu sisačke mlade sopranistice Ive Mihelić i orguljaša Marka Đurakića u franjevačkoj crkvi Sv. Antina Padovanskog. Nakon koncerta organiziran je povratak autobusom u Sisak.

Posljednji dan, u nedjelju, 10. svibnja u 16 sati koncert će se održati u netom izgrađenoj replici gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gore, gdje će nastupiti vrhunski violinist Goran Končar, u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.

Festival završava misom zahvalnicom i koncertom Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja pod vodstvom Dore Gazibare, a u pratnji Roberta Jakice na orguljama u Sisačkoj katedrali.

PROGRAM

9. međunarodni orguljaški festival ARS ORGANI SISCIAE
„Orguljaška baština Sisačke biskupije“b – 04.05.-10.05.2015.

Sisak, Voloder, Sela, Martinska Ves, Hrvatska Kostajnica, Zrin, Gore / Hrvatska

ZRIN FEST
9.5.2015. Stari grad Zrin

4. 5. – PONEDJELJAK – 19.30
Župna Crkva Sv. Marija Magdalena Sela – Sisak
Nikolina Pinko Behrends, sopran
Stanislav Šurin, orgulje (Slovačka)

VEZANE VIJESTI
Čestitka župana Ive Žinića povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

5. 5. – UTORAK – 19.30
Župna Crkva Sv. Marija Magdalena Sela – Sisak
Antonia Dunjko, sopran
Igor Mrnjavčić, truba
Edmund Andler-Borić, orgulje

6. 5. – SRIJEDA – 16.30
Veliki Kaptol, dvorana blaženog Ivana Pavla II
Predstavljanje 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole
Pavao Mašić, Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje, Croatia Records, 2014. – 17.30

Bazilika Sv. Kvirina – Sisak – 19.30
Pavao Mašić, orgulje

7. 5. – ČETVRTAK – 19.30
Župna Crkva Sv. Antuna Padovanskog – Voloder
Dario Cepić, truba
Edmund Andler-Borić, orgulje

8. 5. – PETAK – 19.30
Župna crkva Sv. Martin Biskup – Martinska Ves
Muzička akademija Zagreb, studenti iz klase red. prof. Maria Penzara

9. 5. – SUBOTA – 16.00
ZRIN FEST
Ivana Lazar, sopran
Krešimir Lazar, violončelo
Krešimir Haas, čembalo

Franjevačka crkva Sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica – 19.30
Iva Mihelić, sopran
Marko Đurakić, orgulje

10. 5. – NEDJELJA – 16.00
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gore
Goran Končar, violina
Edmund Andler-Borić, orgulje

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa – Sisak – 19.00
Misa zahvalnica i koncert
Pjevački zbor Srednje škole Petrinja
Dora Gazibara, dirigent
Robert Jakica, orgulje

ULAZ SLOBODAN!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here