Započinje utrka za 5G mrežu vrijedna 300 milijuna kuna

Državni proračun mogao bi biti bogatiji za više od 300 milijuna kuna koje će se sliti u njega u ime 5G mreže

366

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), na svom Vijeću je usvojila okvirni plan dražbe, što je prvi korak u procesu dodjele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža.

U javnu raspravu idu tri plana za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka svibnja, HAKOM će razmotriti prijedloge i definirati konačno sve parametre te proces i uvjete dražbe.

Tada slijedi faza u kojoj se operativno priprema sama dražba, koja bi se trebala odviti putem posebnog softvera u više krugova, te se nadmetanje očekuje u lipnju, a konačno izdavanje dozvola za frekvencijske 5G pojaseve u srpnju.

Prema trenutačnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno uplatiti iznose za njih.

Predviđena je mogućnost i da se otplati cijena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj cijeni. Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imat će pravo uživati 15 godina s mogućnošću produljenja na dodatnih 5 godina.

Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutačnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu i prema do sadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na dražbu se mogu javiti svi ostali zainteresirani čije su tvrtke usklađene s općim propisima RH.

-Vjerujem da je okvir dražbe te uvjeti i obveze koje iz njega proizlaze proinvesticijski. Vodili smo se primjerima zemalja EU s tim da smo iz jednadžbe izbacili velike i bogate zemlje budući da se s njima ne možemo mjeriti ni konfiguracijom terena odnosno troškovima ni veličinom tržišta, kazao je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime