Završna konferencija projekta Eri-Health ZZJZ SMŽ

Projekt prekogranične suradnje uspješno je priveden kraju

44

U sisačkom hotelu Panonija održana je u četvrtak, 2. ožujka završna konferencija Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, na kojoj je predstavljen EU projekt ERI-Health, projekt prekogranične suradnje, koji se provodi u okviru Prioritetne osi 1 — Poboljšanje kvalitete usluga javnog zdravstva i socijalne zaštite u programskom području Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Kako je pojasnio ravnatelj ZZJZ SMŽ dr. Inoslav Brkić, pandemija koronavirusa pokazala je kako zarazna bolest nema granica, koliko se brzo širi i koje posljedice toga mogu biti:

“Mi smo zahvaljujući ovom projektu koje završavamo s projektnim partnerima: Institut za javno zdravstvo iz Banje Luke i Institut za javno zdravlje iz Podgorice napravili puno toga. Opremili smo se najmodernijom opremom. Proveli smo edukacije: od liječnika, sanitarnih inžinjera, liječnika obiteljske medicine… Napravili smo protokole postupanja, krenuli smo u izolaciju pojedinih uzročnika iz vektora, ovaj put komaraca. Tako da smo se jako dobro pripremili. Spremni smo za bilo koje druge javnozdravstvene izazove, jer vjerujte mi, iduće pandemije se mogu preko noći događati. I zato je vrlo važno da smo spremni sa znanjem, da imamo adekvatnu opremu, tako da možemo udovoljiti bilo kojem drugom javnozdravstvenom izazovu koji će se pojaviti u budućnosti. Naš zadatak je tu da čuvamo zdravlje i živote svih naših žitelja.”

Projekt je nakon dvije godine uspješno priveden kraju, potvrdila je dr. Sonja Pajtlar: “Projekt je bio podijeljen u četiri cjeline. Prvo je bilo nabavka opreme koja su unaprijedili dijagnostiku. Druga cjelina je bila edukacija epidemiologa, liječnika, obiteljske medicine i sanitarnih inženjera i tehničara na temu zoonoza. Treća cjelina je bila izrada standardnih operativnih postupaka za pet zoonoza: za groznicu Zapadnog Nila, hemoragijsku groznicu s bubrežnim sindromom, lišmanijazu, q-groznicu, COVID-19  i zadnje je bilo traženje uzročnika zaraznih bolesti u komarcima.”

Mikrobiologinja ZZJZ SMŽ dr. Tajana Juzbašić istaknula je da je kroz projekt napravljeno puno:

“Od opreme je nabavljena najsuvremenija oprema za molekularnu dijagnostiku. To su prije svega uređaji za ekstrakciju nukleinskih kiselina velikog kapaciteta i PCR uređaj za amplifikaciju nukleinskih kiselina velikog kapaciteta. U godini u kojoj smo imali COVID-19, a nismo imali opremu smo 25.000 uzoraka uzeli u našoj županiji i poslali u Zagreb u suradnu ustanovu na obradu. Kada smo nabavili opremu 26.000 uzoraka smo sami obradili u našoj županiji. To jasno govori da smo time postali dostupni stanovnicima županije, a druga stvar je da smo poboljšali kvalitetu.”

Zamjenik župana Sisačko-moslavačko županije Mihael Jurić izrazio je zadovoljstvo što je ZZJZ SMŽ konačno u svojim prostorima:

“ Koliko je bitan Zavod za javno zdravstvo pokazale su, nažalost, ove epidemije koje su zahvatile ne samo našu županiju, domovinu, nego cijeli svijet. Kao Sisačko moslavačka županija, u ime župana, u ime svih stanovnika ćemo se zahvaliti djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo koji su u trenucima kada još nismo znali kakva nas bolest okružuje stavili svoju profesiju na prvo mjesto i spremno su uzimali uzorke, branili naše građane i njihovo zdravlje. Stoga im zahvaljujemo na tome i ukazalo se također i u danima potresa koliko je bitno da imamo spremnost Zavoda. Tu zahvaljujemo i ravnatelju doktoru Brkiću pa i svim onim drugim nedaćama koje zahvaćaju Sisačko moslavačku županiju pa i bedrenica, ptičja gripa i sve ostalo.”

Ponosni smo na uspjehe koje Županija postiže u suradnji sa Zavodom, naglasio je Jurić i poželio svima nama da nas epidemije što više zaobilaze.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime