Zbirka obitelji Bešlić predstavljena petrinjskoj publici

754

U petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba „Petrinjska zemla, materijal“ – Izbor iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić. Riječ je o zbirci koja je nastajala dugo vremena i kruna je sakupljanja obitelji Bešlić, koja je nedavno registrirana pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, pohvalio se Hrvoje Bešlić, koji je zajedno s ocem Josipom predstavio zbirku: „To smo zajedno pokrenuli s Interpretacijskim centrom baštine Banovine, kako bismo osnovali stalnu postavu koja će biti u Petrinji. Kolekcija je podijeljena u tri segmenta: arheološko-povijesni, uporabnu keramiku i crteže moga oca. Riječ je o crtežima u kojima su prikazani fantazije rijeke Kupe i prirode zajedno s loncima, koji su pretočeni u jednu kompoziciju.“ U zbirci su i jaslice koje su 2003. godine izabrane za najljepše u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI
Održana promocija knjige Gordane Ross

Ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović pojasnila je da su istražujući zavičajne zbirke petrinjskog područja došli do obitelji Bešlić i pokrenuli postupak registracije pri Ministarstvu kulture: „Zajedno s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture smo pokrenuli proces registracije i zajedno u suradnji s Galerijom dobili prostor gdje je možemo prikazati. Ova izložba je kruna suradnje svih naših institucija uključenih u proces, a ujedno najavljuje dolazak Interpretacijskog centra sa sjedištem u Petrinji tijekom iduće godine, gdje će se predstaviti dodatni segmenti zbirke.“

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić prije svega se zahvalio obitelji Bešlić što su uspjeli skupiti ovakvu jednu zbirku, koja će biti prva izložena u Interpretacijskom centru baštine Banovine, koji je i osnovan na inicijativu Sisačko-moslavačke županije: „Imamo muzej u Sisku, ali na području Banovine nemamo ni jednu ustanovu ili instituciju koja bi mogla valorizirati ovakvo jedno povijesno nasljeđe. Zato smo i osnovali Interpretacijski centar baštine Banovine, gdje će sjedište biti u Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici. Na taj ćemo način pokriti cijelu Banovinu. Nema puno kulturnih događaja, i ovo je svakako jedan vrijedan pažnje“, zaključio je Žinić osvrnuvši se na izložbu.

VEZANE VIJESTI
Kažnjen s 15 godina zatvora za ratne zločine u Petrinji

A ovom izložbom izdvojeni su predmeti izrađeni od gline kojom obiluje okolica grada Petrinje, a čiju posebnost čine karakteristični glineni vrčevi petrinjske mikroregije rađeni na lončarskom kolu, tzv. stucke. Izložba ujedno dokumentira način očuvanja tradicijskog znanja i umijeća te kulturu stanovnika Petrinje i šire okolice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here