“Zelenom linijom” protiv radioaktivnog otpada

Novoosnovana udruga najavila vrlo mirne i nenasilne akcije

1464

U Dvoru je udruga za  promicanje društvene svijesti o zaštiti okoliša od radioaktivnog i opasnog otpada Zelena linija održala konferenciju za novinare na temu odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Tajnik Udruge Zelena linija Vlado Ribič potvrdio je da su osnovali udrugu koja ima za cilj osigurati siguran i zdrav život na području cijele Sisačko-moslavačke županije: „Udruga će uglavnom djelovati u skladu s propisima Republike Hrvatske. Sve važeće propise i regulative ćemo poštovati i nećemo podržati nikakav oblik nasilnog ponašanja i djelovanja.”

Predsjednica Udruge Snježana Drvodelić istaknula je da žele upoznati javnost s akcijama koje vode s ciljem da se cijela ova problematika oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada stavi u veći fokus javnosti nego što je to bilo do sada:

„Tijekom cijele ove korona krize bili ste svjedoci da su se stvari pokušale skloniti iza radara. Fond za razgradnju i skladištenje radioaktivnog otpada je preuzeo vojarnu Čerkezovac, bez objašnjenja slijeda preuzimanja vojarne.“

Tu je nejasno na temelju koje pravne isprave, na temelju koje i čije odluke je Fond uopće došao u situaciju da raspolaže imovinom Republike Hrvatske. Dalje je nepoznanica kako će se raditi studije o preferentnoj lokaciji za skladištenje i razgradnju radioaktivnog otpada. Osnovali smo Udrugu Zelena linija i jako smo zainteresirani ne samo da pratimo propise koji reguliraju problematiku zbrinjavanja i skladištenja radioaktivnog otpada nego i da pratimo tijela državne, lokalne i regionalne vlasti koji su zakonskim propisima ovdje nadležni za donošenje i provođenje odluka o zbrinjavanju radioaktivnog otpada, podvukla je Drvodelić.

Potpredsjednik Udruge Zelena linija Mladen Klasnić istaknuo je želju animiranja stanovništva Dvora, ali i cijele Sisačko-moslavačke županije te uključenje javnosti u problematiku:

„Da bi dobili bilo kakvu dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu, moraju se izmijeniti prostorni planovi Općine Dvor i Sisačko-moslavačke županije. To za sada nije učinjeno i to jasno, lijepo, stoji u dokumentima koje je donijela Vlada RH da to još uvijek nije učinjeno i da je ovo samo preferentna lokacija. Na tome treba poraditi, treba na jedan viši nivo dignuti organizaciju ljudi, treba u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji ukazati na to što bi značilo za ovaj kraj jedno odlagalište. U prostornim planovima Sisačko-moslavačke županije, općina Dvor i ovaj kraj je označen kao kraj intenzivne poljoprivrede.“

Klasnić je najavio potpisivanje peticije protiv gradnje nuklearnog odlagališta otpada na Trgovskoj gori na cijelom području Sisačko-moslavačke županije ako se aktivnosti koje provodi država nastave i dalje odvijati ovim tempom. Na kraju su pozvani svi građani i sve inicijative Sisačko-moslavačke županije da daju podršku ovom pokretu te da ih i sami kontaktiraju ukoliko u svojim sredinama imaju probleme vezane za djelatnost ove udruge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime