Sjedinjene Američke Države na vrhu su svjetske top ljestvice po prosječnoj godišnjoj plaći, međutim često se zanemaruju druge zemlje, ne toliko ‘razvikane’, koje maze i paze svoje državljane visokim životnim standardom, prenosi topmensmagazine.com.
Donosimo popis zemalja čiji državljani žive više nego dobro od svog rada.
1. SAD: Ova država ima ogromne zalihe prirodnih resursa. Najveći je uvoznik, te drugi najveći izvoznik na svijetu. Prosječni godišnji prihod u SAD je 56.000 dolara, a porez je 23 posto. Ovdje ste plaćeni točno onoliko koliko vrijedite. Iako imaju najviše plaće na svijetu, rade prosječno duže od drugih, tjedno 44 sata. Prosječna mjesečna plaća u SAD-u je oko 23.400 kuna.
2. Irska: Iako je poznata kao poljoprivredni centar UK, najviše prihoda dolazi od njihove tehnološke industrije. Nekoliko velikih kompanija za dizajn video-igrica i nekoliko stotina manjih IT kompanija, imaju sjedište upravo u Irskoj. Prosječan godišnji prihod u Irskoj je oko 51.000 dolara, od čega 18.9 posto odlazi na porez. Prosjek plaće 18.500 kn.
3. Luksemburg: Riječ je o zemlji koja je financijski centar Europe. Ranije su bili glavni izvoznici čelika u Europi, a danas izvoze kemikalije, gumu i industrijske aparate. Prosječan godišnji dohodak u Luksemburgu je 55.000 dolara, ali plaćaju porez od 28 posto. Prosjek plaće za mjesec dana je oko 22.070 kuna.
4. Švicarska: Švicarski proizvodni sektor je najveći u Europi. Švicarci proizvode zdravstvene i farmaceutske proizvode, kemikalije, instrumente za precizno mjerenje i glazbene instrumente. Prosječna godišnja plaća je solidnih 53.000 dolara, međutim porez je 30 posto. Švicarci mjesečno zarade oko 19.000 kuna.
5. Australija: Kao i mnoge na ovom popisu, Australija je socijalistička demokracija. Jedna je od najvećih ekonomija u svijetu. Veliki je izvoznik prehrambenih proizvoda, nafte i minerala. Uvozi vrlo malo. Prosječna plaća u Australiji je 51.050 dolara godišnje, a porezna stopa je 23 posto. Većina od toga odlazi na zdravstvo i obrazovanje. Radno vrijeme u Australiji je 35 sati tjedno. Mjesečna plaća je oko 18.000 kn.
6. Ujedinjeno Kraljevstvo: Engleska, Škotska i Sjeverna Irska čine drugu najveću ekonomiju u Evropi. Najviše novca u UK donosi Škotska, koja ima najveće naftne rezerve u cijeloj Europi. Godišnja plaća u UK je 41.000 dolara, a porez iznosi 25 posto. UK ima javno zdravstvo i obrazovanje ali radni tjedan im traje 42 sata. Prosjek plaće u Engleskoj je cca 5.000 eura.
7. Kanada: Ova zemlja pojeduje treće najveće zalihe na svijetu, odmah poslije Venezuele i Sudijske Arabije. Osim nafte, Kanada je bogata cinkom, uranijem, zlatom, niklom i aluminijem, a njene stepe jedne su od najvažnijih svjetskih proizvođača pšenice, kanole i drugih žitarica. Prosječna godišnja plaća je 45.000 dolara, a porez je 23 posto. Taj porez omogućava svima zdravstvo i obrazovanje. Prosječni radni tjedan je 36 sati. Prosjel plaće je 16,500 kn.

8. Norveška: Ova je zemlja vrlo bogata prirodnim resursima poput nafte, minerala, hidroenergije. Norvežani imaju besplatno zdravstvo i obrazovanje a za to plaćaju 31 posto poreza. Prosječna plaća je 49.000 dolara. Radni tjedan u Norveškoj traje 35 sati. Plaća je 19.000 kn.
9. Južna Koreja: Ova je zemlja jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu. Peti je najveći izvoznik na svijetu a sedmi najveći uvoznik. Veoma je ovisna o vanjskoj trgovini. Jedan je od najvećih izvoznika energije, proizvodi toliko nuklearne energije da je prodaje susjednim zemljama. Prosječna godišnja plaća u Južnoj Koreji je 36.039 dolara, a porez se kreće oko 18 posto. Najveći minus života u Južnoj Koreji je radni tjedan koji traje 42 sata. Prosjek plaće 3.500 dolara.
10. Nizozemska: Ovo zemlja ima jednu od najvećih i najprometnijih morskih luka u Europi što je jedan od razloga zašto je tamo prosječna plaća 47.000 dolara. Državljani Nizozemske izdvajaju skoro 31% za porez koji im omogućuje besplatno zdravstvo i visoko obrazovanje. Velika prednost je što njihov radni tjedan traje manje od 35 sati. Prosječna plaća 3.800 eura.
Iako brojke zvuće bolje nego u Hrvatskoj, ne smijemo zaboraviti da je život u velikom broju navedenih zemalja itekako skup.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime