ZGŽ SDP proziva vladajuće, Kožić ih nazvao demagozima i jeftinim populistima

89

Nakon sjednice Skupštine Zagrebačke županije, oglasio se SDP Zagrebačke županije sljedećim Priopćenjem:

HDZ i HSS svim silama sprječavaju sazivanje izvanredne sjednice Skupštine Zagrebačke županije na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju županu Stjepanu Kožiću zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti. Razlog tome je što žele Kožića što duže sačuvati od pritiska javnosti i maksimalno rastegnuti sve postupke, jer ako je župan sada prisiljen na ostavku ide se na nove izbore, a u slučaju da se održi još godinu i pol automatski ga može zamijeniti zamjenik koji je iz redova HDZ-a. Zbog toga su HDZ i HSS, koji su u Skupštini Zagrebačke županije s Kožićem u koaliciji, izveli politički manevar i umjesto sazivanja izvanredne sjednice stavili ovu temu kao zadnju točku na današnju redovnu sjednicu s ciljem da od javnosti i medija sakriju temu odgovornosti župana.

„Želimo detaljnu raspravu i formiranje Povjerenstva koje će utvrditi kontradiktornost županovih izjava i doprinijeti vraćanju povjerenja u predstavničko tijelo Zagrebačke županije. Imamo župana Kožića koji je pod istragom USKOKA i za kojeg je USKOK potvrdio da im je lagao pokušavši sakriti kazneno djelo za koje je optužen. Kožić je o svojoj „aferi 13 butelja” lagao i na dosadašnjim sjednicama Skupštine Zagrebačke županije i odgovornost je vijećnika da to rasprave, tim više što postoje zapisnici” – izjavio je Mihael Zmajlović, vijećnik u Zagrebačkoj županiji i podsjetio da je sazivanje izvanredne sjednice zatražilo 17 vijećnika Županijske skupštine iz redova stranaka SDP, Fokus i Most.

Dodatan razlog za potrebu formiranja Povjerenstva, naglasio je Zmajlović, je činjenica da Županijska skupština Zagrebačke županije, niti danas, 6 mjeseci nakon provedenih lokalnih izbora, ne da nije imenovala članove Antikorupcijskog povjerenstva Zagrebačke županije već nije pokrenula niti postupak za imenovanje istih.

„Znakovito je da Skupština Zagrebačke županije na čelu koje je HSS-ova Martina Glasnović i koja uz HDZ čini Kožiću većinu izbjegava bilo kakvu raspravu o korupciji. Možemo li se zapitati rade li to namjerno i čuvaju leđa Kožiću koji je USKOKOV osumnjičenik? Zbog čega? Imaju li i oni umočene prste i boje li se da bi se još neki novi slučaj mogao otvoriti?” – postavio je pitanje Mihael Zmajlović i podsjetio da se priča o čak 10 sumnjivih situacija u koje je Kožić upleten. Zbog svega ovoga Skupština Zagrebačke županije je zainteresirana strana u postupku jer se radi o zloupotrebi proračuna, a vijećnici trebaju odlučiti hoće li štititi interese Kožića ili interese Zagrebačke županije.

Uz aferu „13 butelja” to su slučaj dvohljeb kada je Kožić imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici. Istražne radnje provode se i za poslove asfaltiranja koji su obavljeni bez javnog natječaja. Mediji su puno pisali o županijskoj tvrtki Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica, koji i dalje primaju plaće. Niz je drugih sumnjivih situacija, od afere Petek u Velikoj Gorici, Naftalana do legalizacije zemljišta bivšeg predsjednika Skupštine, zapošljavanja i sumnjivih radnji u županijskim tvrtkama, poput Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije koji je bez natječaja kupio računalni program od tvrtke koju je osnovao njihov kolega zaposlen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, stoji u Priopćenju SDP-a Zagrebačke županije.

 

Na ovo Priopćenje reagirala je stranka Stjepan Kožić – Nezavisna lista svojim Priopćenjem:

Pokušaj vijećnika SDP-a i izmanipuliranih vijećnika Fokusa i Mosta da Skupštinu Zagrebačke županije  pretvore u sudnicu prijekog suda – nije uspio. Naime, 17 vijećnika potpisalo je zahtjev kojim se tražila rasprava o odgovornosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića za prikrivanje kaznenih djela i sumnju u njihovo počinjenje te za štetu učinjenu proračunu i ugledu Zagrebačke županije. Unatoč postupku u tijeku i istrazi koja se provodi, potpisani su vijećnici ovim činom pokušali derogirati ovlasti policije, USKOK – a, Državnog odvjetništva i suda i takozvanu pravdu uzeti u ruke manjine prijekog suda.

Svojim priopćenjem od 22. listopada 2021. godine USKOK je na temelju kaznene prijave PU Zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana, a svoje priopćenje završio da u odnosu na upite novinara o dinamici i načinu postupanja ističe da se u ovom predmetu kao i u svim drugim predmetima dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i Zakona o kaznenom postupku.

Župan Stjepan Kožić jasno je i u javnosti i na samoj sjednici naglasio da zbog tajnosti postupka dok se izvidi obavljaju i provodi istraga ne može komentirati sam tijek postupka.

To je i razumljivo jer se provodi istraga za koju ne znamo i ne trebamo znati tko u njoj sudjeluje i ima li osim dvoje osumnjičenika iz priopćenja USKOK-a i drugih osumnjičenih ili svjedoka. Zar ne bi bilo logično da osumnjičenik bude i potpisnik naredbe računovodstvu za isplatu računa, koji se spominje, jer je dužan provjeriti što potpisuje, budući je župan Kožić u to vrijeme bio u bolnici i na oporavku, a mijenjala ga je tadašnja zamjenica župana.

Župan je potpisao izjavu da o okolnostima koje mu se stavljaju na teret neće govoriti, a potpisnici zahtjeva su upravo tražili od njega suprotno, što se može kvalificirati kao poticanje na kazneno djelo. Zar ne bi i to trebalo uzeti u obzir u sklopu postupka, ali to je već u nadležnosti postupovnih tijela. Stoga je zahtjev 17 vijećnika bio preuranjen, nepravedan i s aspekta kaznenog prava veoma dvojben.

Ovim svojim zahtjevom vijećnici SDP-a, Fokusa i Mosta podcijenili su žitelje Zagrebačke županije, koji su na izborima svoje povjerenje dali županu Kožiću, a ovakvim postupanjem to podcjenjivanje nastavljaju i dalje.

Stjepan Kožić je župan Zagrebačke županije od 2001. godine, punih 20 godina, s potvrđenim šestim mandatom na svibanjskim izborima. Cijelo to vrijeme on i uprava kojoj je na čelu, proračunom, sredstvima i imovinom Zagrebačke županije upravlja na transparentan zakonit i svrhovit način, što potvrđuju bezuvjetna izvješća Državne revizije u svim ovim godinama. Brojke su jasne i neumoljive i  Zagrebačku županiju, koju vodi Stjepan Kožić, svrstavaju po brojnim gospodarskim i financijskim parametrima u sam vrh u Republici Hrvatskoj. Poljoprivredni proizvođači i poduzetnici jasno će reći koliko su iskoristili i koliko su im pomogla u njihovom startu i razvoju sredstva koja je za njih osigurala Zagrebačka županija. To će isto reći svi oni koji su svoju gospodarsku budućnost osigurali u gospodarskim zonama, kojima je izgrađena komunalna infrastruktura, koji su dobili novu ili preuređenu školu ili školsku dvoranu, a njih je u županovim mandatima šezdesetak, koji će dobiti pitku vodu, a nisu je dobili niti u jednom režimu ili oni koji će biti svjedoci izgradnje obilaznice oko Dugog Sela i naselja Volavje na području Jastrebarskog i spajanja Zaprešića i Samobora mostom.

Pandemija bolesti COVID-19 i potresi uvelike su utjecali na naše živote i ukupno funkcioniranje društva. Trebalo se prilagoditi kriznim situacijama, krizom upravljati, a istovremeno pomoći stradalima i nastaviti brojne započete projekte. Reagiralo se brzo i najbolje što se moglo. Županija je stala uz zdravstveni sustav značajnom financijskom pomoći, uz poduzetnike i poljoprivrednike s rekordnim bespovratnim potporama, vatrogasce i sve udruge civilnoga društva koje brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Sanirane su škole i zdravstveni objekti oštećeni u potresu, angažirani dodatni timovi statičara za pregled objekata i oformljen poseban odsjek, koji izravno pomaže vlasnicima objekata u prijavi, a potom i obnovi. Sve ove situacije, ali i odlučno, zakonito i odgovorno postupanje, koje su jasno podržali žitelji Zagrebačke županije na dosadašnjim izborima, daju županu Stjepanu Kožiću pravo da uspravno ide naprijed, a kada pogleda iza sebe vidi prepoznatljive i kvalitetne rezultate.

Zar nije bilo dovoljno napada i čerečenja župana Kožića u predizbornoj kampanji? Prljava, negativna kampanja, bez ikakvog programa za bolji život u Županiji SDP-u se razbila o glavu, ali nažalost ništa nisu naučili. Potpisnici zahtjeva bili bi i suci i tužitelji, jer neutemeljeno nastavljaju s različitim prijavama državnim organima, a sada je bila namjera javno suditi u najvišem županijskom tijelu, koje ima svoje ozbiljne i odgovorne zadaće. Takvim ljudima i negativnoj kampanji birači su dali jasan odgovor.

Držeći se demokratske procedure vijećnici Zagrebačke županije većinom su glasova prihvatili raspravu o točci koju je 17 vijećnika predložilo. Kad su vijećnici SDP-a vidjeli da je prihvaćen proračun i sve druge točke dnevnog reda i da nitko nije nasjeo na njihovu demagogiju, omalovažavanje i jeftini populizam, dvije vijećnice SDP-a su napravile očajnički potez i povukle svoje potpise sa zahtjeva. Na njihovu žalost, Odbor za statut, poslovnik i propise bio je jasan da Poslovnik ne predviđa povlačenje potpisa, već se ovlaštenim predlagateljem smatra svih 17 članova.

Održana je kratka rasprava u kojoj je župan Kožić dao svoje očitovanje i time je konzumiran zahtjev 17 vijećnika. Župan i predsjednik SKNL-a Stjepan Kožić unatoč velikim pritiscima, može mirno i odgovorno nastaviti izvršenje proračuna i započete projekte, a državne će institucije u ovom predmetu svoj posao nastaviti bez pritisaka nadobudnih i zlonamjernih političkih aktera, stoji u Priopćenju predsjedništva SKNL-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime