ZGŽ Spomen-dom blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću dobio novo ruho

Zgrada stara više od 300 godina kompletno je obnovljena

362
Foto: Dražen Kopač

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec obišao je u srijedu, 20. listopada novouređeni Spomen-dom blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću. Spomen-dom je uređen u starom župnom dvoru, u kojemu je blaženi Stepinac, u kućnome pritvoru, boravio od prosinca 1951. pa do svoje smrti 10. veljače 1960. godine.

Foto: Dražen Kopač

„Ovo malo mjesto dalo je velikoga čovjeka koji je zadužio ne samo ovaj kraj nego cijeli hrvatski narod. Vjerujem da će se hodočasnici koji će dolaziti u ovaj Spomen-dom vraćati svojim kućama ispunjena srca“, rekao je Kolarec, dodavši da se nada da će krašićka župa jednoga dana postati svetište kao što su to danas Marija Bistrica i Trsat.

Foto: Dražen Kopač

Uređenje Spomen-doma počelo je 2018., a blagoslovljen je i za hodočasnike otvoren početkom listopada ove godine. Zgrada u kojoj je uređen stara je više od 300 godina. Kompletno je obnovljena i s vanjske i s unutarnje strane. Na prvome katu su spavaća i radna soba blaženoga Stepinca, soba župnika Josipa Vranekovića i spomen soba časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U prizemlju je uređen prostor čitaonice, u kojoj će biti sva izdanja Postulature blaženoga Alojzija Stepinca. U obnovu je uloženo oko 2 milijuna kuna.

Foto: Dražen Kopač

„Spomen-dom je neizostavni dio kojega hodočasnici, uz župnu crkvu Presvetoga Trojstva, žele posjetiti. Najviše hodočasnika je subotom, a dolaze i preko tjedna. Dolaze vidjeti mjesto Stepinčeva mučeništva. U njegovim sobama se mogu pomoliti, a mogu sudjelovati i u križnome putu“, ispričao je Ivan Vučak, upravitelj župe Presvetoga Trojstva u Krašiću.

Foto: Dražen Kopač

Općinski načelnik Josip Petković Fajnik rekao je da je, iz dana u dan, u Krašiću sve više hodočasnika, od kojih se mnogi ponovno vraćaju želeći osjetiti dašak Stepinčeve svetosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime