Žinić: Odlagalište na Trgovskoj gori neki koriste za političku promociju i politikantstvo

Odlagalište na Trgovskoj gori predviđeno je za nisko i srednjeradioaktivni otpad, dok će se onaj nuklearni iz Krškog odlagati u Vrbini pored Krškog u Sloveniji

1235

Nakon što je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović s prosvjeda Petrinjaca, koji se protive mogućnosti da lokacija odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada bude na Trgovskoj gori, pozvao sve gradove i općine Sisačko-moslavačke županije, kao i župana Ivu Žinića da mu se pridruži u borbi protiv odlagališta na Trgovskoj gori, stigao je županov odgovor.

Žinić je, tijekom konferencije za novinare u sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić, ustvrdio kako je vrlo zanimljivo da, nakon što su iscrpljenje teme Petrokemije i Rafinerije nafte Sisak, na red dolazi ova tema. Objasnio je kako je moguće odlagalište na Trgovskoj gori predviđeno za nisko i srednjeradioaktivni otpad, dok će se onaj nuklearni iz Krškog odlagati u Vrbini pored Krškog u Sloveniji.

„Govori se o mogućnosti skladištenja niskog i srednje radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, točnije u mjestu Čerkezovac na području općine Dvor. I prije tri – četiri godine ova je tema bila jako aktivna i o njoj se puno govorilo. Naravno da ljudi koji žive na tom području naravno da nisu skloni prihvatiti nešto od čega ćete obolijevati, što će stvarati problem i izazivati zračenje, bolesti i sve ostalo. No, ovdje se ne radi o takvom skladištu. Radi se o skladištu koji je i ovog trena prisutno ovdje, i u ovoj bolnici gdje se nalazimo, a najviše na kliničkim centrima, u bolnicama u Zagrebu gdje imamo određene radioaktivne igle i druge materije. U takvu vrstu otpada spadaju i primjerice gromobrani koji su se nekada radili od takvih materijala koji su imali određenu radijaciju i bili radioaktivni, to su i određena zaštitna odijela i odjeća koju je potrebno pospremiti itd.“, kazao je župan te dodao kako smatra da moramo zbrinuti naš radioaktivni otpad i skladištiti ga tako da bude pod kontrolom.

„Ovog trena pretpostavljamo da takvih odlagališta radioaktivnog otpada, koji nisu kontrolirani, ima diljem Republike Hrvatske. To nije dobro i mi se kao država moramo zbrinuti takav radioaktivni otpad i osobno sam za to da se on stavi u kontrolirane uvjete. Apsolutno ću se zalagati da se on pospremi na jedan kvalitetan način. Je li to u Čerkezovcu? Vjerojatno da, jer je on kao takav i predviđen u prostornom planu Republike Hrvatske. U našem prostornom planu Sisačko – moslavačke županije nije predviđena ta lokacija za radioaktivni otpad, ali svi znamo da prostorni planovi višeg reda imaju glavni značaj. Naravno da će, ako do toga dođe, ta lokacija biti i određena. Nisam siguran, ali pretpostavljam da i sada na tom području ima radioaktivnog otpada, u tim hangarima i tim bunkerima i sada vjerojatno ima nekontrolirano pospremljenog radioaktivnog otpada“, rekao je Žinić koji je na kraju ocijenio kako je i u ovom slučaju riječ o jeftinom prikupljanju političkih bodova baš kao u slučaju Rafinerije nafte Sisak.

„Nije točno, kako često gradonačelnik grada Petrinje kaže, da je Čerkezovac na 30 kilometara od Petrinje. To je 60 i 70 kilometara od Petrinje do Trgovske gore koja je na granici s Bosnom i Hercegovinom i puno bliže nekim drugim mjestima, Hrvatskoj Kostajnici i Glini, nego gradu Petrinji. Ja apsolutno razumijem da određene ljude, ako ih se povede, zahvati panika. Sjetimo se samo prije dvije – tri godine kada je ova tema bila aktualna i kada su se na ulazu u županiju pojavili jumbo plakati s mrtvačkim glavama. To nisu dobre stvari, to gdje se pokušava na takav način privući pažnju i mislim da je ovog trena, kao i s rafinerijom, u pitanju određena politička promocija, politikantstvo koje određene skupine ili pojedinci provode“, zaključio je Žinić.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here