Žinić se ne slaže s Trgovskom gorom kao budućom lokacijom odlagališta nuklearnog otpada

469

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost uputio je nedavno Općini Dvor dopis u kojem traže da sudjeluju u procesu odabira lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Situaciju s mogućim odlagalištem nuklearnog otpada u Sisačko-moslavačkoj županiji komentirao je i župan Ivo Žinić.
Kao moguća lokacija za zbrinjavanje takvog otpada se spominje Trgovska gora na Banovini. Prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada, na toj lokaciji se planira zbrinjavanje sadašnjeg i budućeg medicinskog i nemedicinskog radioaktivnog otpada u Hrvatskoj, uključujući i dio otpada iz Nuklearne elektrane Krško. Iako napominje da ga načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina još nije kontaktirao po tom pitanju, župan Žinić iznio je svoje neslaganje s navedenim prijedlogom…

VEZANE VIJESTI
Žinić demantirao spekulacije o blokadi sisačke bolnice

TON

Župan je dodao kako na tom dijelu Banovine, u suradnji s Ministarstvom kulture i braniteljskim udrugama, namjeravaju razvijati kulturno-povijesni turizam. Tako planiraju projekt „Banovina-junačko-srce Hrvatske“ kojim planiraju obnoviti povijesne spomenike na Zrinu, u Gvozdanskome i drugim mjestima. Osim toga, izgradnjom odlagališta bio bi ugrožen i razvoj lovnog turizma. „Vjerujem da nuklearno odlagalište nikad neće biti na Trgovskoj gori”, zaključio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here