Znanstvenici otkrili na kojim mjestima je zdravije da je žena ‘masnija’

165

‘Kruškaste’ žene su zdravije od žena s tijelom u obliku jabuke, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika pod nazivom Inicijativa za zdravlje žena koje je započelo sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Istraživanje je pratilo 2683 žene u postmenopauzi bez kardiovaskularnih bolesti normalnog indeksa tjelesne mase, a žena sa ‘šlaufima’ zabilježena je veća vjerojatnost za razvoj bolesti srca nego kod žena s viškom masnog tkiva na bedrima i na bokovima.

Ovim istraživanjem poništeno je vjerovanje da je prekomjerna tjelesna težina ‘kriva’ za  razvoja srčanih bolesti, te da rizik povezan s viškom masnog tkiva i normalnim indeksom tjelesne mase (BMI) nisu u potpunosti jasni.

VEZANE VIJESTI
RANORANIOCI ILI 'NOĆNE PTICE' - Koji su učinkovitiji tijekom dana?

Na redovitim pregledima provjeravani su gustoća masnog tkiva, mišića i kostiju sudionica studije. Polovinu ispitanica istraživači su pratili najmanje 18 godina. Na kraju se pokazalo da se kod 291 žene razvio neki oblik srčane bolesti.

Studija je ograničena jer su ispitanice bile većinom bjelkinje, a rezultati bi mogli biti drukčiji u slučaju drugih rasnih i etničkih skupina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here