Župan Kožić obišao radove RVS Zagreb – Istok na vodoopskrbnom području Dugo Selo

Vrijedan projekt trebao bi značajno smanjiti gubitke vode

190

Na području četiri grada i deset općina Zagrebačke županije u tijeku je provedba EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“. Ukupna vrijednost ovog projekta kojim će se osigurati dostupnost pitke vode iznosi 883 milijuna kuna.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je obišao radove u okviru ovog projekta, ali i izgradnje nove škole te je naveo kako je velika sreća kako Grad Dugo Selo ima potrebu i za trećom školom s obzirom na to da je jedan od gradova s najvećom populacijom i to prirodnog priraštaja. Dodao je kako su do sada u obnavljanje i izgradnju škola u Dugom Selu uložene značajne investicije iz proračuna Zagrebačke županije, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete obrazovanja.

-Ono što moram reći za ovu školu je da je priprema izgradnje u tijeku. Napravili smo idejni projekt, dobili lokacijsku dozvolu, osigurali oko 500 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju- kako glavni tako i izvedbeni projekt, a za sljedeću godinu smo osigurali i 15 milijuna kuna za izgradnju, a za 2023. godinu još dodatnih 30 milijun kuna, što mislimo da će biti dovoljno za izgradnju škole, naveo je Kožić. Podsjetio je i kako je u periodu u kojem je župan ukupno sagrađeno 60 objekata među koje spadaju i škole, sportske dvorane, rekonstrukcije te mnoga toga još.

Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, objasnio je kako trenutno u ulozi komunalnih poduzeća iz Europskih fondova sufinanciraju projekte u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna. Na području Rugvice i Dugog Sela provodi se i rekonstrukcija i izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja,a riječ je o ugovoru vrijednom 160 milijuna kuna, a time se radi na 87 kilometara izgradnje i rekonstrukcije nove mreže te se dograđuje sustav pročišćavanja u Rugvici.

Direktor Vodoopskrbe objasnio je kako će se time smanjiti brojni gubitci na vodoopskrbnoj mreži i kako će nova izgrađena mreža zadovoljavati sve propisane parametre koje mora ispuniti. Sve do sada na području Dugog Sela u sklopu vodoopskrbe zabilježeni su gubitci od oko 40 posto, a na području cijele županije gubitci su između 26 i 27 posto. Naveo je i kako se najviše vode gubi prilikom radova kada dolazi do različitih lomova, a rekao je i kako je državni prosjek gubitka vode oko 50 do 60 posto.

U sklopu ovog projekta na vodoopskrbnom području Dugog Sela rekonstruirat će se 47,9 km cjevovoda, izgraditi 2 crpne stanice i 1,5 km novih cjevovoda te osigurati 963 kućnih priključaka. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 108,8 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian istaknuo je kako je ovo jedan od najmodernijih sistema vodoopskrbe koji će znatno smanjiti gubitke vode. Grad Dugo Selo te okolne općine su, kako je naveo gradonačelnik, raskopane, no u svrhu ostvarenja jednog velikog benefita koji će do 2023. godine biti i u potpunosti realiziran.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime