Županije potpisale ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi

853

Svečanost potpisivanja i uručivanja ugovora u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ Europskog socijalnog fonda održana je u Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ovim projektom sve županije osigurale su pomoćnike u nastavi za svoje učenike osnovnih i srednjih škola.

Projekt Zagrebačke županije i partnera ‘Prsten potpore’ odabran je za financiranje u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama” koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014-2020.


Projekt ‘Prsten potpore’ omogućuje socijalnu uključenost učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zagrebačke županije, a njime se osigurava 92 pomoćnika u nastavi za 102 učenika s teškoćama u razvoju u 32 osnovne i srednje škole na području Zagrebačke županije.

Župana Stjepana Kožića raduje što je Ugovor potpisan na razdoblje od četiri školske godine, a njime će Zagrebačkoj županiji biti dodjeljeno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost Projekta je 18.845.548,80 kuna, a razliku od 8.845.548,80 kuna iz svog će proračuna osigurati sama Županija…

Ugovor je potpisala i Sisačko-moslavačka županija koja je ovime učenicima s teškoćama u razvoju osigurala 68 pomoćnika u nastavi, ističe pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Darjan Vlahov…

Neposrednim radom pomoćnika s učenicima s teškoćama u razvoju omogućuje se postizanje boljih obrazovnih postignuća i uspješnije socijalizacije učenika, a stjecanjem vještina i stručnih kompetencija pomoćnika, osigurat će se njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada.

U školskoj 2017./2018. godini ukupno je iz Europskoga socijalnog fonda osigurana potpora za 2648 učenika iz 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja ukupno će iz EU socijalnog fonda biti osigurano nešto više od 360 milijuna kuna, dok će osnivači odgojno-obrazovnih ustanova osigurati dodatnih 108,7 milijuna kuna.

Hrvatska od nas očekuje da ‘izgradimo’ školu za život, a ne školu za ocjene. Želimo razvijati sustav obrazovanja u kojemu će pomoćnici u nastavi biti važan, ali ne i jedini oblik podrške. Odgovornost za uspješnu integraciju učenika s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav, a kasnije u društvo i svijet rada, odgovornost je sviju nas“, poručila je ministrica Divjak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime