U zgradi Kulturnog centra Općine Bistra danas, 10. lipnja, je svečano potpisan Ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na području Bistre Zagrebačkoj županiji.

Ugovor kojim Ministarstvo državne imovine daruje Zagrebačkoj županiji zemljište u svrhu izgradnje Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a samom potpisivanju nazočili su ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, načelnik općine Bistra Krešimir Gulić i ravnatelj Specijalne bolnice Renato Mittermayer.

“Posebno sam radostan što možemo ovaj ugovor potpisati jer su Ministarstvo državne imovine i Vlada Republike Hrvatske prvi put u suverenoj državi kao zakonski okvir omogućili novu društvenu i političku filozofiju, novu kulturu političke svakodnevnice, a to je kultura darivanja imovine Republike Hrvatske županijama, gradovima i općinama. Ta djeca nisu pacijenti bolnice, oni su stanari bolnice, bolnica je njihov dom, Bistra je njihov sudbinski zavičaj, a ja ovim ugovorom želim da nova bolnica bude i prostor njihova povratka u obiteljski dom i povratka samostalnom životu ako to budu dopuštale mogućnosti”, poručio je ministar Marić, podsjetivši kako je Ministarstvo potpisalo više od 1300 odluka kojima je Vlada lokalnim zajednicama darovala državnu imovinu, čija ukupna vrijednost premašuje milijardu kuna.

Supotpisnik ugovora, župan Kožić, dodaje kako je Zagrebačka županija već krenula s aktivnostima kako bi se ovaj izuzetno važan projekt što prije realizirao:

Potpisom ugovora pripremljeni su preduvjeti za izgradnju neusporedivo kvalitetnijeg i sadržajnijeg prostora, kojim ćemo našim najmlađima omogućiti bolje uvjete liječenja i svekoliku skrb. Njihov će boravak u dograđenoj bolnici biti komforniji, ugodniji, a svim zaposlenima pružit će bolje uvjete rada. Za realizaciju projekta Županija se i financijski pripremila i proračunom je osigurala milijun kuna za izradu projektne dokumentacije. Vjerujem da će ona biti izrađena kroz kraće vrijeme i da će se potom, jer radi se o općem interesu, iznaći i sredstva za samu gradnju”, istaknuo je župan.

Kako bi se projekt što prije realizirao pomoći će i Općina Bistra, poručuje načelnik Krešimir Gulić, koji je obećao da će Općina dati svoj doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture, uređenju prometnica i oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa.

O važnosti projekta svjedoči i ravnatelj Specijalne bolnice Renato Mittermayer:

“Bolnica Bistra ima daleku povijest koja seže u 1969. godinu i radi do dana današnjeg u prostoru dvorca iz 1773. godine. Kod nas se liječe najteže bolesna djeca, ne samo iz ove županije nego iz cijele Hrvatske. Imamo 110 kreveta osiguranih preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali konstantno imamo problem s prostorom jer nažalost u pojedinim sobama je do dvanaestero djece. Takvo što je nedopustivo, a na ovaj način bi dobili bolji prostor za liječenje djece, a naravno time bi se i proširili i određeni kapaciteti.”

Jedan od prioriteta Ministarstva zdravstva svakako je kvalitetniji boravak u bolnici, posebice kada je riječ o najmlađim pacijentima:

“Teško bolesni kronični bolesnici dječje dobi su nešto što je pojavnost diljem svijeta pa tako i kod nas u Hrvatskoj i to je prepoznato još prije 50 godina kad je bolnica u Bistri počela raditi. Tijekom svih ovih godina rada nametnula se svojom kvalitetom i zbrinula brojnu djecu, kako iz Hrvatske, tako i šire. Time je svakako važno podržati ovaj projekt”, poručuje ministar Kujundžić.

Zemljište darovano za izgradnju kompleksa Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi prostire se na oko 65 000 četvornih metara i vrijedno je oko milijun kuna, a na njemu se, osim gradnje bolničkoga kompleksa, planira urediti park, sagraditi dječje igralište prilagođeno osobama s teškoćama u razvoju, osigurati parkirališni prostor…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here