U Maloj dvorani POU Hrvatski dom u Petrinji danas, 22. veljače, održana je javna tribina na temu „Humani aspekt integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo“ koju je u suradnji s Gradom Petrinjom organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Nakon Gradskog vijeća Grada Petrinje, otvaranje Centra za tražitelje azila u prognaničkom naselju Mala Gorica nisu podržali ni građani grada Petrinje. Gotovo jednoglasno iskazali su nezadovoljstvo na tribini na kojoj su uz ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića govorili i saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, pater Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice te predstavnici tražitelja azila.

Građani su se izjasnili kako je najveći problem u lošoj i nejasnoj komunikaciji, kontradiktornim izjavama te manjku konkretnih informacija vezano uz to tko dolazi, odakle, što će raditi i do kada će tu boraviti, ukoliko pristanu na otvaranje prihvatnog centra.

Tijekom otvorenog razgovora s građanima, branitelji su ministru Božinoviću predočili peticiju protiv azilantskog centra s 1300 potpisa.

“Meni je vrlo drago da smo danas puna dva sata razgovarali sa građanima, a ja sam iskazao spremnost doći i dolaziti ovdje koliko god treba da bi poslali prave poruke i govorili o činjenicama. Radi se o jednostavnoj odluci- hoćemo li pomoći obiteljima koje su u problemu, koje su u potrebi za međunarodnom zaštitom? Naša politika je jasna, zaustavljamo ilegalne migracije, nećemo ih dopustiti, međutim ono što je humano, ono što čini razliku između država u današnjem svijetu je pomoć onima kojima je pomoć potrebna”, poručio je ministar Božinović.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić poručio je kako se strah od nečeg novog pojavio već ranije, ali je dodao kako je to bilo iz neznanja.

“Apsolutno su mi prihvatljive njihove reakcije upravo jer i moja prva reakcija kada sam čuo za ideju oko građenja prihvatilišta u Maloj Gorici je bila takva, a upravo iz razloga što ljudi ne znaju pravu istinu i naravno da kada vam dolazi nešto o čemu ne znate stvarate jedan otpor, to je ljudski. Ove reakcije su prihvatljive ovog trena, ali vjerujem da će nakon kvalitetne komunikacije i jasnih poruka građani drugačije razmišljati. Neke udruge koje su bile na sastanku s ministrom rekle su kako su promijenile mišljenje jer nisu znale pravu istinu. Ovog trena nismo došli do konačnog rješenja, a ja ću apsolutno poštivati stajalište lokalnog stanovništva”, rekao je Žinić te dodao kako u protivljenu projektu ima i politikantstva, a suzdržaniji je bio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je rekao kako će prihvatiti odluke Gradskog vijeća:

“Svaka komunikacija je dobrodošla, ali nije dobro da dođe u zadnji čas i smatram da je ovo početak nečega što možemo eventualno ispraviti. Ja kao gradonačelnik grada Petrinje prije svega želim dati jasnu poruku da sigurno kao grad želimo biti jedna cjelina i sa svim slojevima novih društva koja eventualno dolaze. Moramo dati jasnu poruku što država želi s tim napraviti u našem gradu. Građani Petrinje moraju imati točne informacije, oni se boje novih problema, socijalnih slučajeva pa i integracije koja eventualno ne bi uspjela. Iz vrha države zato moraju biti iskomunicirane konkretne i jasne poruke. Da se osobno moram odlučiti jesam li za izgradnju Centra ili ne, moram priznati da sam na pola-pola, poštivat ću odluku Gradskog vijeća kako god ono odlučilo. Kao gradonačelnik ću osigurati da komunikacija bude bolja i konkretnija.”

Ministar je napomenuo kako je već osigurano četiri milijuna eura za izgradnju infrastrukture za budući Centar te najavio i druge sadržaje, poput vrtića, škole, cestovne infrastrukture… Ukupna vrijednost projekta je oko 200 milijuna, koji će se osigurati iz fondova EU. Okupljeni građani odvratili su kako Petrinja s tim objektom dobiva samo nove probleme. Burnu raspravu umirio je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj pater Tvrtko Barun koji je građanima predstavio dvojicu azilanata iz Irana, oca i sina, koji su svjedočili o svojoj sudbini te zaključili kako samo žele započeti novi život daleko od ratnih događanja.

“Ako će građani ustrajati, poštivat ćemo njihovu odluku, ali ja ne bi donosio takve zaključke, jer vjerujem da dijalog može dovesti do rezultata”, zaključio je Božinović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here