Grad Petrinja osigurao 15 milijuna kuna za dvije javne ustanove i 11 udruga

1785

U Korablji Tišinić danas je održana tiskovna konferencija povodom Razvoja i provedbe programa za socijalnu koheziju, provedbu zaposlenosti za gradove Knin, Beli Manastir, Općina Darda, Benkovac, Petrinja i Vukovar. Nakon predstavljanja EU projekata vezano za poduzetnike danas se ta ista priča nastavlja za udruge koji su na području Grada Petrinje, a javili su se natječaj i ostvarili uvjete za dobivanje europskih sredstava.

O cjelokupnom projektu na samom početku govorila je pročelnica EU fondova Grada Petrinje Edisa Mašinović koja je istaknula;

„Grad Petrinja je u sklopu svog IP-a, pilot programa koji je izrađen u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, programu Integrirane fizičke, gospodarske i socijalne reintegracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, namijenio jedan dio sredstava za društvenog i demografskog sektora i za poboljšanje razvoja standarda istih, a radi se o 64 milijuna kuna, od kojega je 15 milijuna namijenjeno za razvoj civilnog društva u sklopu kojih je raspisan ovaj natječaj , a radi se o Razvoju i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti za gradove Knin, Beli Manastir, Vukovar, općine Darda, Benkovac i Petrinja.
Natječaj je bio jedan za svih 5 područja, a od 15 milijuna planiranih sredstava tzv. grand shemu povučeno skoro sve. Radi se o 11 udruga, a to su; Grak, Sportski plesni klub „Petrinia“, Udruge „IKS, Rukometni klub Petrinja, „Naš život“, invalida rada Grada Siska, Udruga invalida sisačko-moslavačke županije, Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno zlato, Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju, Aero klub Petrinja i Petrinjski sportski savez. Što se tiče javnih ustanova tu suIP: Centar za razvoj poduzetništva PETR-a i I. Osnovna škola Petrinja^, naglasila je na kraju pročelnica Mašinović.

Gradonačelnik Darinko Dumbović čestitao je svim udrugama na odobrenim projektima:
„Ovdje je tim mladih ljudi bez kojih ne bi dali sadržaj i sve što treba ovoj priči, sve aplikacije i sve što smo odradili kroz Intervencijski plan pilot projekta pet gradova koji su ratom zahvaćeni, a to znamo da je Knin, Beli Manastir, Darda, Benkovac, Vukovar i Petrinja.
Svaki grad je trebao napraviti svoj akcijski plan i kroz taj plan koji se trebao isfiltrirati u Intervencijski plan koji je bio strategija Grada Petrinje kako i na koji način treba napraviti nešto što je nadgradnja života i standarda za bolji život i svega onog što je devastirano i što smo u proračunu imali oko 70 milijuna kuna. Kada smo ambiciozno krenuli i rekli u startu želim da između 5 i 7 milijuna kuna napravimo projekte koji će biti u svrhu ciljane skupine i za IP. U provedbi imamo 100 milijuna eura.

Hvala svim udrugama i zato sam danas došao ovdje iz poštovanja da kažem da ste najbolji partneri koji možete biti i da sam ja graditelj, gradonačelnik graditelj koji želi dobre odnose, bez razlike na svjetonazore, politike i interese. Samo zajednički možemo biti dio priče kako bi Petrinja, da bi se formirao kroz sve što smo bili uništeni, devastirani, sve je bilo uništeno, odnosi su bili uništeni, trebalo je startati od nule. Najbolji partner nam mogu biti one udruge koje povlače sredstva i koje su spremne“, kazao je Dumbović te poručuje kako nam u gradu ne trebaju udruge koje će biti „paraziti“ na gradskom proračunu, već koje će aplicirati na natječaje za fondove Europske unije, zaključio je Dumbović“.

U ime svih dobitnika ovih sredstava i predstavnika Udruga i javnih ustanova zahvalila je gđa. Jasminka Domitrović, koordinatorica projekta Udruge invalida Grada Siska koja je pohvalila ovu inicijativu susreta i ovaj oblik prijama kao sjajan povod razmjene iskustava svih sudionika kao i težnje za ostvarenjem novih i većih ciljeva.

Rad za naš grad

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime