Temeljni ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Budaševo organizirao je obilježavanje 23. godišnjice smrti Marijana Šokčevića Šokca, ratnog zapovjednika pratećeg voda 57. SAMB-a, prve dragovoljačke postrojbe HV-a.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Budaševu na Trgu koji nosi ime Marijana Šokčevića. Zdravko Vasilik, predsjednik UHDDR-a Temeljnog ogranka Budaševo podsjetio je kako je Marijan Šokčević ranjen 19. rujna 1995. u Hrvatskoj Kostajnici, a od težine ranjavanja preminuo je u sisačkoj bolnici 28. rujna.

„23. godinu se nalazimo na godišnjicu smrtnog stradavanja Marijana Šokčevića Šokca. Ne zato jer je to neki red ili procedura, već je to u nama, naša dužnost. On je bio naš zapovjednik i prijatelj. Rijetko koje ovako malo mjesto se može pohvaliti s tako velikim brojem hrvatskih dragovoljaca, branitelja. Najzaslužniji za to je upravo Šokac. On je već kao prvi predsjednik HDZ-a u Budaševu, već u počecima kada se vidjelo da će doći do oružanog sukoba i teške agresije na Hrvatsku, organizirao svoje sumještane, prijatelje, ljude ovdje u Budaševu i zajedno s njim smo se uključili u obranu. Njegova je zasluga u obrambenom ratu u Hrvatskoj izuzetno velika. Među prvima se uključio u obranu i ovdje i u Komarevu, na prvoj crti bojišnice. Velik broj nas je bio s njim u Komarevu. Cijenimo ga, poštujemo ga i volimo i jako nam je žao što više nije s nama“, kazao je Vasilik.

Uz obitelj pokojnog Šokčevića, predstavnike braniteljskih udruga, hrvatske branitelje, suborce i mještane Budaševa,  počast je Marijanu Šokčeviću i ostalim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na obilježavanju odao i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Sisačko – moslavačka županija posvećuje posebnu pozornost vrijednostima proisteklim iz Domovinskog rata i iskazujemo poseban pijetet poginulim hrvatskim braniteljima. Marijan Šokčević je jedan od onih koji je ustrojavao prvu dragovoljačku postrojbu u Republici Hrvatskoj, 57. SAMB. Šokčević je prošao čitav rat. Nažalost, bio je teško ranjen u operaciji Una i od zadobivenih rana je podlegao u sisačkoj bolnici. Županija će i nadalje nastaviti iskazivati posebno poštovanje našim herojima,  hrvatskim braniteljima, a osobito poginulim hrvatskim braniteljima“, poručio je Celjak.

Dodajmo kako je obilježavanje nastavljeno odavanjem počasti na grobu Marijana Šokčevića na groblju Viktorovac, odavanjem počasti u Hrvatskoj Kostajnici kod spomen ploče na mjestu stradavanja Marijana Šokčevića te misom zadušnicom koja je služena u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Budaševu.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime