Prezentacijom rada i dodjelom priznanja svojim volonterima, Humanitarno društvo „Sveti Kvirin“ iz Siska obilježilo je 7. prosinca 25. obljetnicu djelovanja kao i Međunarodni dan volontera.

Božena Slanac, dugogodišnja volonterka, danas predsjednica ovog humanitarnog društva, podsjetila je kako je društvo osnovano za vrijeme Domovinskog rata i skrbilo je o prognanicima. I sama se tada kao prognanica uključila u rad društva.

„Humanitarno društvo „Sveti Kvirin“ osnovano je davne 1992. Godine. Osnovala ga je Željka Mezej koja je bila osnivačica i dugogodišnja predsjednica ovog društva. Nažalost, u travnju ove godine nas je napustila. Mogu za nju reći da je bila žena jako velikog srca. Radeći u kriznom štabu, smjestila je 500 obitelji s područja zahvaćenog ratom obitelji prognanika i izbjeglica u napuštene kuće na području Mjesne zajednice Galdovo Kaptolsko. Shvatila je tada problematiku prognanika i izbjeglica i smatrala je da bi trebalo osnovati jedno humanitarno društvo koje bi pomoglo ne samo lijepom riječju, nego i djelima tim svim ljudima koji su došli bez igdje ičega. Tako je osnovala Humanitarno društvo „Sveti Kvirin““, rekla je Slanac.

Društvo je o prognanicima skrbilo prikupljajući pomoć u hrani, odjeći, obući, namještaju, higijenskim potrepštinama i svemu ostalom. Kako se mijenjala situacija, skrb društva se proširivala na socijalno ugroženu populaciju i sve potrebite Siska i Sisačko-moslavačke županije.

„Godišnji kroz naše društvo prođe oko 1100 do 1500 ljudi. Imamo velike kapacitete, ali i volju za radom. Tko prolazi kroz naše društvo? Svi potrebiti, od nositelja rješenja Centra za socijalnu skrb, do udruga koje imaju razrađene kriterije i šalju nam korisnike. Brinemo o svima kojima je kojima je naša pomoć potrebita“, zaključila je Slanac.

Na svemu što čine i što su činili unazad 25 godina, volonterima Humanitarnog društva „Sveti Kvirin“ zahvalila je predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić naglasivši kako je 25 godina jednog društva, nastalog u vrtlogu rata, zaista hvalevrijedna obljetnica, a pohvalno je što su se i nakon Domovinskog rata održali te i danas skrbe o onima kojima je pomoć potrebna.

„Zahvalnost, prije svih, moramo iskazati gospođi Mezej koja je osnivačica ovog društva, ali današnjim članicama i članovima ovoga društva koji kao volonteri svoje slobodno vrijeme posvećuju prije svega onima kojima je to potrebno. Ima više takvih društava na području Sisačko-moslavačke županije, ali Humanitarno društvo „Sveti Kvirin“ je vrlo prepoznatljivo u gradu Sisku. Ovih 25 godina ostavili su itekako trag i želim im još puno uspjeha, ali želim im i što manje posla, jer će to značiti da će neće biti toliko onih kojima je će biti potrebna pomoć ove vrste. Zahvaljujem i svim volonterima koji se svakodnevno uključuju u rad humanitarnih udruga i institucija i pomažu stanovnicima grada Siska i naše županije“, poručila je Roksandić.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here