31. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata Marijana Celjaka

Kod spomen-obilježja u Šašnoj Gredi obilježena je obljetnica tragične smrti

137
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Kod spomen-obilježja u Šašnoj Gredi kod Siska, na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, obilježena je u petak, 16. rujna 2022. godine, 31. obljetnica tragične smrti Marijana Celjaka.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodio je zamjenik župana Mihael Jurić, uz kojega su bile pročelnice u županijskoj upravi Sanja Mioković i Alenka Ljubešić. Nakon odavanja počasti u Šašnoj Gredi sudionici obilježbe su odali počast hrvatskim braniteljima i kod spomen-obilježja u Topolovcu.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Marijan Celjak rođen je 1. svibnja 1957. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je zaposlenik sisačke termoelektrane i predvodio je organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Marijan Celjak bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Upravo stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Marijan Celjak je pregovarao i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

 

Izvor: Sisačko-moslavačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime