Više od 330 kilometara, 37 sati trčanja od Vukovara do Sunje istrčali su sudionici 1. memorijalnog ultramaratona pod nazivom ‘Od velikog do malog Vukovara’.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u organizaciji Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko – podravske županije, Extreme teama Baraberi Belišće, Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ i rekreativaca grada Našica predvođenih Tomislavom Gallom, na čiju je inicijativu i pokrenuta organizacija ovog ultramaratona, cilj je bio zapaliti svijeću i donijeti svijetlo Vukovara, kazao je Gall na svečanom dočeku u Sunji.

 

„Trčeći ultramaraton od Našica do Vukovara u studenom prošle godine, gledali smo spotove na Internetu i u jednom trenutku, u trenucima odmora, pojavila se pjesma našeg Svena Laste Piše Sunja Vukovaru. Mi smo zato danas ovdje. Ova središnja svijeća tu je poruka koja je stigla iz Vukovara, svjetlo mira i dostojanstva“, rekao je Gall.

VEZANE VIJESTI
Tradicionalan blagdanski prijam Sisačko-moslavačke županije

Dodavši kako su „sagradili most od 330 kockica“, od Vukovara do Sunje, Gall se zahvalio svima na potpori i izrazio nadu kako će se dogodine naći na istom mjestu u još većem broju.

Rekavši kako nikad nije lako govoriti u trenucima kada nam kroz misli prolaze svi oni koji više nisu s nama, sudionicima ultramaratona je u ime domaćina zahvalu uputio zamjenik načelnika Općine Sunja Ivica Kozarić.

„Ovaj ultramaraton od Vukovara do Sunje svojevrstan je odgovor na pismo iz Sunje koje je ’91. godine upućeno u Vukovaru. Bilo je to pismo našeg sunjskog branitelja, kazališnog,televizijskog i filmskog glumca Svena Laste, pismo kojim je, na njemu svojstven način, u vrijeme najvećih razaranja domovine, trajno povezuje Vukovar i Sunju. Hvala vam što ste donijeli svjetlo iz Vukovara“, poručio je Kozarić.

Ultarmaratonce je dočekao i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je posebno pozdravio obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatske branitelje i ratnike zbog kojih Sunja u konačnici nije doživjela sudbinu Vukovara i nije pala u ruke neprijatelja.

VEZANE VIJESTI
Dan Općine Martinska Ves i blagdana sv. Martina biskupa

„Veliki je ovo dan! Prvi ultramaraton od velikog do malog Vukovara. Čestitke i veliki pozdrav i organizatorima maratona, braniteljima okupljenima u udruge u čijim je nazivima toliko simbolike, Heroji nikada ne umiru, Glasnici istine… Ima li veće simbolike koja je potrebna upravo da prenose istinu o Domovinskom ratu, da se nikada ne zaboravi ono što se događalo? Dragi maratonci, branitelji i svi ostali koji ste 330 kilometara pretrčali za naše poginule hrvatske branitelje i donijeli svjetlo iz Vukovara, hvala vam na tome. Vi ste ponos Hrvatske i samo tako nastavite. Vjerujem da i Općina Sunja i Grad Vukovar nikada neće zaboraviti na naše branitelje. Ovo je poruka i cijelom hrvatskom narodu, uvijek je to potrebno iznova i ponovo ponavljati, hrvatski branitelji su ponos hrvatske države!“, ustvrdio je Žinić.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Zvonko Rajković zahvalio je ultramaratoncima što su svojim trudom pridonijeli pronošenju istine o Domovinskom ratu.

VEZANE VIJESTI
"Za demografsku obnovu potrebne su nove investicije, zapošljavanje i veće plaće!"

„Njihov napor, trud i želja koju su uložili simbolizira napor, trud , želju i ogromnu žrtvu hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda predvođenih pokojnim prvim predsjednikom Republike Hrvatske, Franjom Tuđmanom. Taj trud, napor i žrtva koji je uložen tada ostavio je jedan trajni spomenik, trajniji od mjedi, svima nama u nasljedstvo. Upravo je na nama da na ovakav način, kao što su to učinili naši ultramaratonci, tu istinu čuvamo, njegujemo, širimo i razvijamo, jer taj spomenik od mjedi – Republika Hrvatska, samostalna i suverena, trajna je vrijednost i nas i naših budućih pokoljenja“, kazao je Rajković.

Dodajmo kako je dočeku maratonaca prethodila Sveta misa, koju je u župnoj crkvi Svete Marije Magdalene predvodio vlč. Ivan Faletar, a nakon svečanog dočeka, u Domu Sven Lasta nastavljeno je druženje na kojem su uručene zahvalnice za potporu organizaciji ultramaratona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here