Sastojci potrebni za pripremu sarme:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 kg mljevenog mesa
- 300 g riže
- 150 g suhog mesa
- 2 mrkve
- 1 mala glavica crvenog luka
- Vegeta
- biber
- sol
- ZAPRŠKA:
- 50 ml ulja
- 1 jušna žlica brašna
- 1 čajna žlica sosa od rajčice
- 1 čajna žlica aleve paprike
- ILI:
- 25 ml vode
- 1 jušna žlica brašna
- 2 čajne žlice aleve paprike
- Vrijeme pripreme: cca 180 min 1.Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.2. U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani). Dosipajte jedan decilitra tople vode u ovu smjesu, jer tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.
3.Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu nenauljenog lonca.
4.Na svaki list kupusa staviti jušnu žlicu punjenja. Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati ili samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane.
5. Sarme redati u lonac, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.
6. Pritisnuti sarmu tanjurom. U drugom loncu prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka razina vode ne prelazi rubove tanjura.
7.Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.
8.Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, sos od rajčice i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije. Možete umjesto tog u čaši dobro promiješati jušnu žlicu brašna i dvije čajne žlice aleve paprike s 25 ml vode.
9.Oprezno maknuti tanjur iz lonca. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
10. Vratiti tanjur i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.
U slast!