U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen je program 19. festivala slastica „Kriški oblizeki“, najstarije slatke gastronomske manifestacije u Hrvatskoj.
Program su predstavile predsjednica „Društva naša djeca“ (DND) iz Križa Ivana Posavec Krivec, dugogodišnja predsjednica stručnog žirija „Kriških oblizeka“, gastrospisateljica i novinarka Božica Brkan te direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić. Kao i prijašnjih godina „Kriški oblizeki“, koji u sebi utjelovljuju izložbu i festival slastica, održavaju se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije u organizaciji Udruge DND Križ.
Izložba slastica „Kriški oblizeki“ svoje korijene i početke ima u akciji „Dobro je činiti dobro“ koju je 1994. godine pokrenula Božica Brkan, a čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za djecu hrvatskih branitelja. Tijekom godina izložba je prerasla u turističko-edukativnu manifestaciju s ciljem promoviranja i podupiranja poduzetništva u ruralnom području s naglaskom na poduzetništvo žena, no pritom je očuvala svoj humanitarni karakter.
„Ljubav prema slasticama pretvorila se u sredstvo kojim smo od male sredine stvorili poznato mjesto“, rekla je Posavec Krivec dodavši da će prihod od prodanih slastica biti utrošen na realizaciju novih programa za djecu i mlade u općini Križ, prvenstveno Klub mladih kao mjesto druženja, učenja i zabave.
Uz veliku ponudu slastica, koje se mogu kupiti i degustirati, festival se ponosi i bogatim sadržajima za djecu te gastronomskom ponudom. Ovogodišnji novitet je zabavni kulinarski show pripreme slatke i slane savijače pod nazivom „Jedno tijesto – dvije štrudle!“, koji će predvoditi kume festivala Edita Misirić Vrkljan i Danka Derifaj, te „Izložba požutjelih recepata i zidnjaka“ na kojoj će se prezentirati ručno pisani recepti tradicionalnih kolača i slastica ovog kraja. U sklopu manifestacije održat će se okrugli stol „Domaći proizvod od polja do desertnog stola“ te Sajam obrtničkih proizvoda i rukotvorina.
Ove godine očekuje se da će biti predstavljeno oko 200 slastica, a Božica Brkan je naglasila da je stručnom žiriju posebno zanimljivo vidjeti kako svaka nova generacija slastičara amatera predstavlja nove slastice, ali ima i onih koji se vraćaju tradicionalnim slasticama provjerene recepture. „Danas za nas peku bake, mame, ali i djeca kojima od prikupljenih sredstava na kraju pomažemo“, rekla je Brkan.
Ružica Rašperić istaknula je da su „Kriški oblizeki“ jedna od ključnih gastronomskih manifestacija prema Strategiji turističkog razvoja Zagrebačke županije. Inače, manifestacija „Kriški oblizeki“ dobitnik je nagrade SIMPLY THE BEST za 2015. godinu, koju dodjeljuju magazin Way to Croatia i Udruga hrvatskih putničkih agencija za inovativnost i kreativnost u oblikovanju turističke ponude, razvoj i realizaciju novih te unaprjeđenje postojećih turističkih sadržaja.
Detaljan program manifestacije pogledajte ovdje.