Još jedan mit vezan za prehrambene navike naših starih i nas razbijen je! Naime, desetljećima se tvrdilo kako naši tradicionalni mesnati proizvodi u vidu kulena, kobasica, pancete, špeka i šunke radi previše soli uzrokuju zdravstvene probleme, od kojih je najčešći povišeni tlak.
Međutim, znanstvenici su dokazali kako Hrvati suhomesnate proizvode konzumiraju na prosječnoj razini, stoga ne prelaze preporučeni dnevni unos soli.
Često se govori o tome da je sol nezdrava jer povisuje krvni tlak i tako pridonosi nastanku srčanožilnih i bubrežnih bolesti. Neki čak preporučuju da treba posve izbaciti sol iz prehrane. No stručnjaci ističu kako nema potrebe za takvim ekstremima. Sol nije nezdrava, nego sam način na koji uzimamo sol može biti štetan za zdravlje. Sol (natrijev klorid) naziva se začinom života jer je najpoznatiji izvor natrija – minerala koji je životno nužan za održavanje ravnoteže vode i elektrolita u tijelu.
Hrvatski stručnjaci za hranu analizirali su udio kuhinjske soli u 124 uzorka tradicionalnih mesnih proizvoda iz skupine trajnih kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te slanina napravljenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstava u Istri i Dalmaciji, te Središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj.
Rezultati provedenog istraživanja pokazali su kako su ispitanici dnevno prosječno konzumirali 14,7 grama vratine, 29,8 grama pršuta, 34,6 grama špeka, 41,5 grama slanine, 42,5 grama domaće kobasice, 44 grama šunke, 51,3 grama pancete i 58 grama kulena.
S obzirom na to, oni su konzumacijom domaće kobasice unijeli dnevno 1,76 grama soli, konzumacijom kulena 2,55 grama, suhe šunke 2,88 grama i pancete 2,85 grama soli. Kako je maksimalna preporučena dnevna količina soli 5 grama, što otprilike stane u jednu manju žlicu, tradicionalni mesni proizvodi sudjeluju s oko polovicom tih potreba.
Liječnici ističu da je smanjenjem unosa soli na oko tri grama dnevno kroz 10 do 15 godina kardiovaskularni rizik smanjen za 25 posto, a ukupna smrtnost za 20 posto.
S druge strane, čuvajte se drastičnog smanjivanja i izbacivanja soli iz prehrane. Neke studije pokazale su da i prenizak unos soli može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Također je otkriveno da premalo soli u organizmu može izazvati inzulinsku rezistenciju odnosno otpornost na hormon inzulin koji je ključan za regulaciju šećera u krvi.