AFERA AGROKOR Plenković smiruje situaciju, Bernardić traži njegovu ostavku

309

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je na konferenciji za medije kako proces izvanredne uprave i nagodbe u koncernu Agrokor ide dalje, a da Vlada provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Dodao je da do tada Ante Ramljak nastavlja svoj posao izvanrednog povjerenika. Za to vrijeme predsjednik SDP-a traži Plenkovićevu ostavku.

Govoreći na konferenciji za medije o trenutnoj situaciji vezanoj uz izvanrednu upravu u Agrokoru, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je prije nekoliko tjedana u javnost izašla informacija o angažmanu određenih podizvođača, zbog koje je zatražio dodatne informacije od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Već je u ranijim komentarima rekao kako smatra da način na koji je, od strane savjetnika za restrukturiranje, angažirana tvrtka u kojoj je radio izvanredni povjerenik s etičkog stajališta predstavlja određeni problem.

„Činjenica da se to dogodilo upravo na taj način po meni je neugodna i s te strane, nakon što smo pogledali izvješće koje je podnio izvanredni povjerenik, i u komunikaciji koju sam imao s njim, njegov jučerašnji potez nije me nimalo iznenadio“, napomenuo je Plenković, govoreći o ostavci koju je podnio Ante Ramljak.

Svim zaposlenicima, vjerovnicima i dobavljačima Agrokora poručio je da proces izvanredne uprave i proces nagodbe ide dalje i da Agrokor, zajedno sa svim  kompanijama u njegovom sastavu, funkcionira normalno.

VEZANE VIJESTI
Pritisak javnosti ne popušta, hoće li Plenković izgubiti još jednog ministra

„Vlada Republike Hrvatske u ovim okolnostima trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu gospodin Ramljak će nastaviti obavljati svoj posao, kao što je to bilo i do sada“, pojasnio je predsjednik Vlade, naglasivši kako nema prekida funkcioniranja niti izvanredne uprave niti kompanije pa tako niti bilo kakve opasnosti za destabiliziranje cijeloga procesa.
„To je ono što je ključno i što je najbitnije, jedna poruka sigurnosti i ohrabrenja svim dionicima ovoga procesa da s njime nastavljamo dalje“, istaknuo je Plenković.

Pritom je upozorio da se danas pomalo ispušta iz vida činjenica da je tada napravljen veliki napor kojim je izbjegnut gospodarski i financijski tsunami na hrvatsko gospodarstvo.

„Napredak koji je ostvaren do sada izrazito je dobar jer je omogućio da kompanija, bez angažiranja novih sredstava države, funkcionira na način kako smo to vidjeli u proteklih deset mjeseci. I s te strane želim zahvaliti gospodinu Ramljaku i svim drugim stručnjacima koji su angažirani u ovom procesu svakodnevno“, poručio je Plenković.

Zbog stabilnosti hrvatskoga gospodarstva, dodao je, Vlada želi da se u predstojećem razdoblju, sukladno Zakonu o procesu izvanredne uprave, učine svi bitni napori kako bi se proces nagodbe završio.

„Zbog toga je donesen Zakon, zbog toga je čitav ovaj angažman uzeo izrazito puno i političke i radne energije članova Vlade“, rekao je.
Na kraju je naglasio kako nema nikakvoga posebno dramatičnog trenutka.

VEZANE VIJESTI
Polaganje vijenaca povodom Dana Sisačko-moslavačke županije

Konferenciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića možete pogledati na poveznici.

Bernardić smatra kako je riječ o najvećoj pljački u hrvatskoj povijesti, te poručio Plenkoviću da mora otići

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer je u središnjici stranke na izvanrednoj konferenciji za medije također komentirao najnovije događaje oko Agrokora, ustvrdivši da se radi o najvećoj pljački u novijoj hrvatskoj povijesti:

„Ovo je vrlo kompleksan trenutak za Hrvatsku. Ugroženo je 27.000 radnih mjesta. U cijelom ovom slučaju Plenković nijednom nije donio nikakvu odluku već je samo pasivno čekao da se nešto dogodi. 15 dana nije uopće reagirao i sad kaže da ništa nije hitno. Ako ovo za njega nije prioritet, zanima me što onda jest. Imamo premijera koji ne zna posložiti prioritete, koji je neodlučan i pasivan. Vodi li on uopće ovu Vladu?“

Dodao je kako bi sljedeći logičan potez za Plenkovića bio da se zahvali na suradnji Martini Dalić koja je glavni i odgovorni krivac za sve što se događa u Agrokoru, a s obzirom da je premijer rekao kako je sam pisao Lex Agrokor, jasno je da i on mora otići, no on to neće učiniti, jer štiti kriminal u Agorokoru.

VEZANE VIJESTI
Dan Petrokemije i 50 godina kutinskog poslovnog giganta

„Martina Dalić je znala sve o savjetničkim honorarima, a ako nije znala, znači da je nekompetentna. Ramljak je samo njezina produžena ruka. U oba slučaja, ona mora otići.“

Bernardić je rekao kako premijer nije htio ni odgovoriti na pitanje je li točno da su ga svi potencijalni kandidati odbili.

„Naravno da su ga svi odbili. On više uopće ne može sakriti istinu kao ni osobnu nesposobnost i nesposobnost cijele Vlade.“

Podsjetio je kako je SDP još prije godinu i pol dana predstavio svoj plan za Agrokor kojeg tad vladajući nisu prihvatili, a danas je jasno i zašto.

„Sada je valjda svima jasno da Ramljaku, Martini Dalić i cijeloj ortačkoj skupini nagodba nije bila u interesu jer dok nema nagodbe, i dalje ima posla za Texo management i brojne komunikacijske stručnjake i savjetnike, a novac se nastavlja izvlačiti.“

Iznio je stav kako s obzirom na sve događaje u Agrokoru i duboko kontaminirani proces restrukturiranja, premijer treba odstupiti jer nosi najveću političku odgovornost.

„HDZ je u ovom slučaju još jednom dokazao kako nikada ništa ne može učiniti, a da to bude transparentno i pošteno. Ključna poruka je da Plenković mora otići jer nije u stanju riješiti ovaj gorući problem i naći novog povjerenika“, zaključio je Bernardić.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here