Ako ste stariji od 65 i niste cijepljeni, mogao bi vas nazvati liječnik

Nemojte se iznenaditi ako vas u narednih dva tjedna nazove obiteljski liječnik

170

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako je radi zaštite osoba starijih od 65 godina, među kojima 31,3 posto nije cijepljeno, donesena odluka da obiteljski liječnici u idućih 15 dana kontaktiraju svoje pacijente starije d 65 godina i pozovu ih na cijepljenje.

Prioritet u zaštiti od covida-19 su najranjivije osobe, a to su stariji od 65 godina, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Prvo poziv pa onda patronažne sestre

Upozorio je da 40 posto starijih od 80 godina nije cijepljeno, te 31,3 posto starijih od 65 godina, stoga bi ih njihovi obiteljski liječnici trebali potaknuti na cijepljenje.

Ako liječnici ne uspiju u roku 15 dana svoje pacijente pozvati na cijepljenje tada ih u idućem roku od 30 dana trebaju informirati o cijepljenju putem patronažne službe ili kroz kućnu posjetu, a zatim kroz sedam dana izvijestiti Ministarstvo zdravstva o tome što su postigli. Također, sve koji su nemoćni i slabije pokretni trebaju cijepiti u njihovim domovima.

“Apeliram na sve naše starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama, da se jave na poziv liječnika ili ih sami nazovu. Cijepljenje spašava živote, a naša je obaveza to omogućiti”, rekao je Beroš.

Podsjetio je kako je u proteklih tjedan dana umrlo 177 osoba starijih od 65 godina, od kojih 97 nije bilo cijepljeno. Dodaje da ima ordinacija primarne zaštite gdje je procijepljenost svega 26 posto, dok je u nekima viša od 85 posto.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime