Atraktivnim predavanjima oblikovan “Sisak metalfest”

U sklopu projekta InduCult 2.0 održan "Sisak metalfest"

364

Kako bi upoznali javnost s mogućnostima boljeg iskorištavanja industrijske baštine, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sisačko-moslavačka županija i Interpretacijski centar baštine Banovine organizirali su aktivnost Sisak metalfest u sklopu projekta InduCult 2.0. Ovom aktivnošću nastoji se probuditi svijest o vrijednosti industrijske baštine i važnosti povezivanja metalurgije u prošlosti s modernim tehnologijama sadašnjosti i budućnosti, naglasila je ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović: “Metalfest aktivnost je projekta Industrijska kultura u središnjoj Europi InduCult 2.0 koji provodi Sisačko-moslavačka županija sa osam partnera iz Europe. Interpretacijski centar baštine Banovine i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su ovu aktivnost u sklopu koje će biti održana zanimljiiva predavanja na temu arheologije, metala i industrijske baštine. Ujedno, ovo je prilika da predstavimo projekt Metalurškog fakulteta i Interpretacijskog centra baštine Banovine u kojem smo izradili repliku novca Nikole III. Zrinskog koji je imao svoju kovnicu novca u utvrdi Gvozdansko. Vidjet ćete primjerak novčića, čuti ćete kako je došlo do suradnje plus što smo organizirali radionicu u kojoj ćemo prikazati kako se sam novac radi.”

Ova i ovakve aktivnosti od iznimnog su značaja za Metalurški fakultet, ali i za cijelu Hrvatsku, istaknula je dekanica Zdenka Zovko Brodarac: “Takozvana fešta od metala odnosno Metalfest apsolutno doprinosi atraktivnosti i promidžbi ove struke. Kroz osmišljeni program interaktivnih predavanja, prezentacija i radionica ćemo pokušati dokazati i proširiti dijafazon onoga čime se mi bavimo. Dizajniranje materijala, njihova sinteza i proizvodni procesi doprinose razvoju proizvoda za automobilsku i svemirsku industriju.”

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec zahvalio je Metalurškom fakultetu što je prihvatio suradnju u promociji industrijske kulture: “Radi se o projektu InduCult 2.0 kojeg je Sisačko-moslavačka županija sudionik. Danas smo ovdje kako bismo čuli određene rezultate po projektnim aktivnostima. Pored toga, bit će i zanimljiva predavanja. Naravno da je to interesantno Sisačko-moslavačkoj županiji koja nastoji biti određeno središte po pitanju visokog obrazovanja. Znate da intenzivno radimo na projektu Lađarska, koji je također jedan od segmenata važnih u visokoškolskom obrazovanju.”

Spomenimo i to da je projekt InduCult 2.0 financiran sredstvima programa Interreg središnja Europa 2014.-2020. u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here