Kod spomen obilježja u Baćinu, mjestu na području Općine Hrvatska Dubica u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, održana je komemorativna svečanost u sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja.

Pokolj kod Baćina je bio ratni zločin nad Hrvatima, nedužnim civilima iz sela Baćin i Cerovljani kojeg je počinio srpski agresor 21. listopada 1991. godine. Mučki je tada ubijeno 56 stanovnika Baćina i Cerovljana, a kasnije još njih 57 iz obaju sela i Hrvatske Dubice.

U povodu 27. obljetnice ovog masakra održana je komemorativna svečanost na kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, uzvanika, obitelji i rodbina ubijenih te brojni branitelji.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice gdje su počast odale obitelji ubijenih, izaslanici predsjednice RH, predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Općine Dubica te ostalih gradova i općina s područja županije, udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Masovna grobnica, druga po veličini iza Ovčare otkrivena je u Baćinu 1997. godine,  podsjetila je ovom prigodom načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić.

„Ovdje pored naše smaragdne rijeke Une, 21. listopada 1991. godine nasilno su ugašeni ljudski životi. Počinjen je zločin za koji, nažalost, još nitko nije odgovarao. U proljeće 1997. godine iz ove grobnice ekshumirana su tijela 56 osoba. Nakon vukovarske Ovčare, ovo je druga po broju žrtava masovna grobnica u Republici Hrvatskoj. Puno je žrtava Domovinskog rata na ovom našem malom području. Pored kapele Svih svetih nalazi se spomenik žrtvama iz sela Baćin, njih 28. Ovdje se, u neposrednoj blizini ovog spomen obilježja, nalazi i Spomen soba za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu koji su živjeli na području naše općine ili su tu stradali, ukupno 137 žrtava. Kažu da je čovjek živ sve dok ne žive sjećanja na njega, a sjećanja nam nitko ne može uzeti. Ovdje su stradali naši očevi i majke, djedovi i bake, tetke i stričevi, naši susjedi… Sve dok živimo mi i oni će živjeti, u našim sjećanjima i u našim srcima“, kazala je načelnica.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podsjetila je u svom govoru kako za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao.

„Podržavam vaše zahtjeve u nastojanjima da se ratni zločini procesuiraju. Nakon 27 godina, za ovakve strašne zločine, još uvijek nitko nije odgovarao. U Hrvatskoj ima 150 masovnih grobnica. Njih gotovo trećina nalazi se u Sisačko – moslavačkoj županiji. Druga najveća iza Ovčare je ova ovdje u Baćinu. Ova županija je natopljena krvlju nevinih žrtava i te žrtve traže pravdu, njihove obitelji traže pravdu i mi tražimo pravdu“, istaknula je Petir.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako ove žrtve zaslužuju da ih se nikada ne zaboravi, poglavito jer je riječ o jednom od najvećih zločina u Domovinskom ratu.

„Prije 27 godina na ovome se mjestu, kao što smo čuli, dogodio se strašan, neviđen zločin. Nažalost, ovo nije jedino takvo mjesto u našoj hrvatskoj. Nakon Vukovara, ovo je najveća masovna grobnica, iza nje je Škabrnja i mnoge druge grobnice. Na ovom našem hrvatskom, svetom tlu masovne grobnice su prisutne na svakom metru, a pogotovo u našoj županiji. Rečeno je koliko masovnih grobnica ima diljem Hrvatske, a samo u ovoj županije je njih više od 40 i još čitav niz pojedinačnih grobova. Ovdje, na ovom mjestu, Hrvati Pounja su ubijeni samo zato što- su bili Hrvati“, rekao je Žinić.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je kako smo u Baćinu, kao i na svim mjestima masovnih grobnica, dužni promicati istinu, ustvrdivši kako će ona biti potpuna tek kad se utvrdi tko je i zašto ubio ove nevine ljude. Njihovim obiteljima je pak izrazio duboku sućut.

„Moramo uvijek imati na umu da žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene jer su one zalog naše budućnosti. Ovo područje koje je njegovalo i promicalo vjeru i običaje hrvatskog naroda, bilo simbol hrvatskog otpora, kroz borbe i okupaciju postalo je stratište za 137 žrtava. A odnos prema žrtvi hrvatskog civila i branitelja je ispit savjesti svakoga od nas. Te žrtve nas obvezuju i trajno zadužuju na očuvanje i širenje povijesne istine. Zbog poštovanja prema žrtvama i odgovornosti prema istini imamo obvezu utvrditi tko je i zašto ubio ove nevine ljude, a odgovorni za počinjenje ovih teških kaznenih dijela moraju odgovarati i biti primjereno kažnjeni bez obzira na protok vremena. Ova Vlada i njena tijela, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavit će intenzivirati i procesuirati te počinitelje“, kazao je ministar Medved.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Željka Josić poručila je kako moramo djeci prenositi istinu o Domovinskom ratu i događanjima poput ovih, jer ćemo jedino taj način sačuvati sjećanje.

„Dok sam danas dolazila na ovo mjesto, u mom je srcu, vjerujem kao i mnogima od vas, bila neizmjerna tuga, a u želucu grč. Ja sam te ’91. bila dijete, ali dijete koje je vrlo jasno znalo što se događa. Na moju sreću, moja je obitelj neokrnjena izašla iz ovog rata. Nažalost, vi to danas nemate. Vaši najmiliji su ostali u ovoj masovnoj grobnici, jednoj od mnogih u našoj županiji.  To ne smijemo nikad zaboraviti. U ovoj županiji prolijevala se krv, vi ste ju branili i svi vi i vaše obitelji utkali ste svoje živote u nezavisnu hrvatsku državu. Za ovi državu su dane velike žrtve“, ustvrdila je Josić.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general Mladen Markač osvrnuo se na događanja te ’91. godine, ali i ona poslije Domovinskog rata pa i suđenja pred Međunarodnim sudom pravde.

„Tada smo dokazali pred Međunarodnim sudom i on je morao priznati da nas je, ne samo krivo optužio, nego je morao priznati da su Hrvati imali obrambeni, oslobodilački i časni rat. Zašto onda mi Hrvati, poslije takve presude i takvih zaključaka suda ne bismo mogli reći da je naš Domovinski rat bio politički opravdan, vojno izveden besprijekorno i bio je moralan i častan. Na to bi Hrvati morali biti ponosni to bismo morali zabilježiti, kao i ove događaje koji su se ovdje dogodili. Morali bi tu zabilježbu prenijeti na buduće naraštaje kako bi bili ponosni na naš Domovinski rat i nas ljude koji smo u njemu sudjelovali. To naravno podrazumijeva i  zahvalu svima onima koji su dali svoj život da mi danas živimo u miru i slobodi“, rekao je general Markač.

Dodajmo kako je zajedničku molitvu kod spomen obilježja masovne grobnice ranjene golubice predvodio vlč. Željko Jurković, župnik Župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice, koji je kasnije služio i Svetu misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve rata u crkvi u Hrvatskoj Dubici.

1 KOMENTAR

  1. ….. i Nigdje se To ne Spominje….Nitko nije ( i Valjda neče biti !!!) Kažnjen….!!! … a Cajke sluša Cjela Banovina i sve više koristi Srpske Rječi u Govoru….Nek ovim Pokojnima Bog grijehe oprosti, na sramotu Vladjućih u HRvatskoj i Svima onima koji slušaju Cajke, i Koriste u Govoru Srbske rječi…..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime