Banovina srce junačko

134

Zrin i Gvozdansko najčvršće su točke hrvatske obrane još od turskih osvajača, Hrvati su ovdje ginuli i u Drugom svjetskom ratu, ali nažalost i u Domovinskom ratu. Gvozdansko objedinjuje sve te tragedije, ali s jedne strane širi ponos i hrabrost hrvatskog naroda.
Upravo taj ponos danas je u Gvozdanskom okupio brojne domoljube koji su se došli pokloniti ovom višestoljetnom herojskom činu.
Svečano misno slavlje u spomen na 437. obljetnicu herojstva i hrvatskog mučeništva na Gvozdanskom 12/13. siječnja 1578. godine, predvodio je u crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski u zajedništvu sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem i domaćim župnikom vlč. Stjepanom Filipecom.

 

VEZANE VIJESTI
Dani sjećanja na petrinjske žrtve i ratna razaranja 1991. godine

Obilježavanju ovog jedinstvenog događaja u hrvatskoj povijesti odazvali su se i predstavnici Hrvatske vojske, gardisti Počasne zaštitne bojne OS RH, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i brojni hodočasnici pristigli s područja Sisačke biskupije, Zagreba, Varaždina, Nove Gradiške i Splita.
Nakon svete mise kod središnjeg križa u središtu mjesta položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve one koji su svojom hrabrošću i žrtvom obilježili ovo mjesto kroz povijest.

Naše kamere zabilježile su više,  uskoro donosimo …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here