Bolesnik u sisačkoj bolnici zatajio kontakt sa zaraženim koronavirusom

Od danas zabranjene posjete svim bolesnicima, osim djeci, najavio ravnatelj Dujmenović

1197

Stožer civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije održao je 25. kolovoza konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o epidemiološkoj situaciji na području županije.

Načelnik stožera Roman Rosavec kazao je kako na području županije nažalost svakodnevno imaju novooboljele osobe, ali olakotna je okolnost da je riječ uglavnom o mlađim osobama te da se zna kako su se i gdje zarazile.

„Nadam se da je pred nama razdoblje kad ćemo postati krajnje odgovorni, da ćemo shvatiti nužnost nošenja zaštitne opreme i pravilno je primjenjivati. Prvenstveno govorim o zaštitnim maskama koje trebaju prekrivati i usta i nos, a ne da je samo pro forme stavimo, da će se poštivati mjere socijalne distance, da će se dezinficirati ruke te da će se socijalna osjetljivost među našim sugrađanima podići na što viši nivo, kako bismo se što manje zarazili COVIDOM-19“.

Više je o epidemiološkoj situaciji rekla Bojana Hrvojić iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije.

„Jutrošnji podaci govore o četiri novo zaražene osobe. Trenutno je aktivno 32 slučaja, a 187 osoba je u samoizolaciji. Apeliramo na stanovnike da doslovce provode sve preporuke županijskog i nacionalnog Stožera. Jako je važna sinergija epidemiološke struke i građana, a građane molimo da nastave slušati preporuke stručnjaka. Samo poštivanje fizičke udaljenosti je način da ostanemo zdravi. Ostanimo i dalje odgovorni!“.

Dr. Tomislav Dujmnović, ravnatelj sisačke Opće bolnice izvijestio je kako je jedan bolesnik pozitivan na COVID – 19 smješten na Odjelu pulmologije te kako su od danas zabranjene posjete svim bolesnicima osim djeci.

„Pacijent će danas biti prebačen na Odjel infektologije. Međutim, ono što je nama problematično jest što je taj bolesnik zatajio kontakt s bolesnikom koji je već bio inficiran ovom bolešću. Zbog takve situacije i prodora virusa u bolnicu, od danas ćemo zabraniti sve posjete svim bolesnicima, osim djeci. Bolnica nastavlja sa svojim uobičajenim radom uz pojačane mjere opreza. Molimo sve za razumijevanje i da ne rade pritisak na naše djelatnike vezano uz posjete jer sve što radimo, radimo da zaštitimo bolesnike, sve koji dolaze u bolnicu, kao i naše djelatnike“.  

Načelnik PU sisačko – moslavačke Luka Pešut rekao je kako su trenutno dva policijska službenika pozitivna na koronu i nalaze se na kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalazi sedam policijskih službenika. Dodao je kako je ovog vikenda, u suradnji s Inspektoratom civilne zaštite, odrađeno sedam okupljanja sa 100 i više osoba te kako tom prilikom nije zabilježeno kršenje mjera.

„Pred nama je razdoblje jeseni, počinje nastava“, rekao je Rosavec, dodajući kako u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport razrađuju i definiraju odluke na koji način će se škola organizirati. „Preporuke nacionalnog povjerenstva nastojat ćemo provesti u djelo kako bismo maksimalno zaštitili naše učenike“, poručio je Rosavec.

Rosavec je rekao i kako je županijski Stožer donio određene odluke za razdoblje pred nama, one će biti poslane na usuglašavanje Nacionalnom stožeru i za nekih tjedan dana imat će definirane odluke za Sisačko-moslavačku županiju.

Napominjemo kako se podaci spomenuti u članku odnose na podatke prikupljene do početka konferencije za novinare  u 11.45 sati. Naknadno je pozitivne razultate testiranja sebe i svoje supruge na koronavirus potvrdio novljanski gradonačelnik Marin Piletić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here