Bolnicama 710 milijuna kuna za podmirivanje obveza

Odluka je donesena radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske

101

Vlada je u ponedjeljak donijela odluku o isplati sredstava bolnicama kojima je osnivač država, odnosno namjenske pomoći za bolnice kojima su osnivači županije, za podmirivanje dijela dugova prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala u iznosu od 710 milijuna kuna.

Odluka je donesena radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država, odnosno županije te podmirenja njihovog dugovanja prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Sredstva za podmirenje dijela dospjelih obaveza zdravstvenih ustanova osigurana su u državnom proračunu na poziciji Ministarstva zdravstva, i to u ukupnom iznosu od 710,038,324 kune.

Za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država izdvojeno je 466,216,883 kune, a za ustanove čiji su osnivači županije 243,821,441 kunu.

Sredstva za bolnice kojima je osnivač država preraspodijelit će se Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Rijeka, KBC-u Split, KBC-u Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava Zagreb, Kliničkoj bolnici “Merkur”, Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Klinici za dječje bolesti Zagreb te Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” Vukovar.

Nadogradnja MR uređaja i aparat za sekvencioniranje genoma virusa covida

Sredstva za bolnice kojima su osnivači županije raspodijelit će se na 33 bolnice diljem Hrvatske. U obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obaveza starijih od 120 dana na dan 31. srpnja, rekao je Beroš.

Vlada je na sjednici također dala suglasnost KBC-u Zagreb za sklapanje ugovora za nabavu nadogradnje MR uređaja za potrebe Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u iznosu od 4,620,000 kuna, a sredstva su osigurana u državnom proračunu za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024.

Vlada je također dala suglasnost Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za sklapanje ugovora za nabavu pribora i potrošnog materijala za aparat Illumina Nextseq 550, koji služi za sekvencioniranje genoma virusa covida-19, u iznosu od 6.660.423,53 kune s PDV-om. Ta sredstva u potpunosti će se refundirati iz proračuna Europske unije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime