Borba protiv koronavirusa u Domu za starije osobe Glina

Ravnateljica Renata Tominović-Ceković o stanju u Domu za starije Glina

228
Foto: Facebook Dom za starije Glina

U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj proboja koronavirusa u domove za starije ponajprije zahvaljujući strogim mjerama koje se provode već više od mjesec i pol dana.

Foto: Facebook Dom za starije Glina

O stanju u glinskom domu umirovljenika govori ravnateljica Renata Tominović-Ceković.

Dom za starije osobe Glina brine o 70-tak korisnika treće životne dobi, a borba s koronavirusom započela je i prije pojave prvog slučaja zaraze u zemlji.

“U koordinaciji i komunikaciji s nadležnim stožerom  civilne zaštite, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,  Dom smo trenutno zatvorili na način da korisnici ne mogu napuštati ustanovu. Zabranili smo i posjete obitelji i stranaka, međutim, ono što je najvažnije da našim korisnicima ništa ne nedostaje, trudimo se da trenutno stanje uopće ne osjete.

VEZANE VIJESTI
Radno vrijeme Općinskog suda u Velikoj Gorici

Tako su se naši djelatnici organizirali oko dostave potrebnih namirnica iz trgovine za  korisnike. Opskrbljeni smo sa svim potrebnim stvarima, tj. na raspolaganju im je usluga u punom opsegu, kao i do sada”, naglasila je ravnateljica Renata Tominović-Ceković i dodala kako su na snazi posebne mjere i za 30 djelatnika.

„Opće mjere prevencije u Domu za starije  osobe Glina se pored redovitih mjera i mjera propisanih Pravilnikom o sprečavanju infekcija provode i slijedeće precizne mjere zaštite i prevencije, a to su da smo nabavili toplomjere i mjerimo tjelesnu temperaturu djelatnika pri dolasku na radna mjesta, postavili smo upozoravajuće plakate po svim kritičnim mjestima u Domu za prekršitelje preporučenih mjera izbjegavanja socijalnih kontakata, postavili službene plakate HZJZ i Crvenoga križa o higijeni ruku i općim mjerama zaštite od širenja kapljičnih infekcija po svim zajedničkim sanitarnim čvorovima i vidljivim mjestima, redovito provjetravamo prostorije (najmanje 2x dnevno), postavili  smo potrebne držače papirnatih ubrusa po svim zajedničkim sanitarnim čvorovima kao i posuda sa tekućim sapunom, organizirali  veću nabavku medicinskih i nemedicinskih potrepština, uspostavili opće mjere čišćenja i dezinfekcije sukladno utvrđenom planu čišćenja uz strogo vođenje evidencije, postavili manualne raspršivače antiseptika po svim ulazima  te dezinfekcijske otirača za obuću na ulazima u Dom.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Upute muškarcima kako se peru ruke
Foto: Facebook Dom za starije Glina

Svakodnevno postoje višekratni poticaji koordinatora za zaštitu od epidemije bolesti COVID-19  Doma i uvijek opetovani podsjetnici o potrebi pridržavanja svih mjera prevencije. Također smo  donijeli smo odluku o postupanju u vezi zajedničkih poslova sa mrtvozornikom u cilju minimaliziranja potrebnog vremena i prostora za njegov rad kao i  Protokol za postupanju u kriznoj situaciji sumnje na zarazu.

Svi zaposlenici prošli su edukaciju o koronavirusu i podijeljeni su sukladno ranijim uputama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u timove i smjene. Između smjena provodimo dezinfekciju, dakle mjere koje na kraju imaju jedan jedini cilj: sprječavanje proboja virusa i scenarija koji se dogodio u sličnim ustanovama diljem Italije, Španjolske i Francuske i Njemačke”, zaključila je ravnateljica Renata Tominović-Ceković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here