Čišćenjem jezera otvorena sezona projekta očuvanja vodnih bogatstava

U akciji Očistimo smeće s naših jezera u sklopu projekta Od izvora do mora 150 Velikogoričana očistilo je od otpada desetak kilometara obale jezera Čiče

727

Ukupno 150 Velikogoričana okupilo se na obali jezera Čiče u akciji čišćenja koju su tjedan dana uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje organizirali članovi Športsko-ribolovne udruge „Odra” u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom „Čiče“ iz Novoga Čiča, udrugom Agroeduka i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Novo Čiče“ te zainteresiranim sugrađanima. Akcijom Očistimo smeće s naših jezera, koja je obuhvatila desetak kilometara obale jezera Ježevo, Velikoga jezera i rijeke Odre, drugu godinu zaredom počela je provedba Coca-colina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora.

Projekt se provodi u cilju poticanja akcija čišćenja područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora te podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prvoj godini provedbe projekta Od izvora do mora nagrađene su tri najuspješnije akcije čišćenja, a prvo je mjesto i 15.000 kuna tad osvojila upravo Športsko-ribolovne udruge „Odra“ za akciju čišćenja organiziranu s partnerima na jezeru Čiče.

Potaknuta uspjehom prošlogodišnje akcije Športsko-ribolovna udruga „Odra“ odlučila je ponovno organizirati akciju čišćenja nastavljajući se brinuti za jezero Čiče i time prigodno otvoriti ovogodišnju sezonu projekta Od izvora do mora.

„U želji da našemu Goričkom moru vratimo sjaj kakav je nekoć imalo prošle smo godine pokrenuli akciju čišćenja kojom smo učinili prvi korak k tome cilju. Osim uklanjanja otpada postavili smo i obrazovne ploče kojima podsjećamo posjetitelje na važnost čuvanja okoliša. Sad želimo otići i korak dalje. Zato smo ponovno proveli akciju čišćenja nastavljajući uklanjati otpad koji se godinama ovdje gomilao kako bismo zajednički oživjeli zapušteno područje puno potencijala. Drago nam je da nas je podržao ovolik broj sudionika te ćemo se i dalje truditi osvijestiti što veći broj naših sugrađana o važnosti pravilnoga odlaganja otpada“, istaknuo je Stipo Duvnjak, predsjednik Kulturno-umjetničkoga društva „Čiče” iz Novoga Čiča. Akcija čišćenja područja oko jezera Čiče prva je od dvadeset koliko će ih Coca-Cola opremom podržati u drugoj godini projekta, u razdoblju od travnja do studenoga 2019. Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta.

„U Coca-coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Drago nam da je projekt u prvoj godini naišao na tako dobar odziv udruga i građana jer znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Ovaj višegodišnji projekt kao i prošle godine nastavljaju partnerski podržavati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut „Ruđer Bošković“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here