Njenom je okusu teško odoljeti, pozitivno djeluje na naše raspoloženje i zdravlje. No, da bi nam činila dobro, treba birati samo doista kvalitetnu čokoladu i jesti je u ograničenim količinama.
Čokolada je bogata fosforom, magnezijem, kalijem, željezom, cinkom. Također, sadrži teobromin, kofein, ugljikohidrate, masti, dijetalna vlakna, bjelančevine, vitamine B skupine, folnu kiselinu, betakaroten…
Velika ljubav prema čokoladi nastaje najviše zbog njezina djelovanja na raspoloženje, smanjenje stresa, napetosti i nervoze. Za te učinke zaslužno je nekoliko njezinih sastojaka.
Iako je vrlo rašireno mišljenje kako je čokolada nezdrava te kako bi je trebalo konzumirati u što manjim količinama, to nije točno. Ona sadrži tvari antioksidacijskog učinka, koje pridonose smanjenju rizika od mnogih bolesti, među ostalim i raka. Flavonoidi, prisutni u svim biljnim proizvodima, onemogućuju oksidaciju masnih tvari u krvotoku i začepljenje arterija. Uz to, ometaju nastanak upalnih procesa, pojavu reume, dermatitisa i astme.
Triptofan, esencijalna aminokiselina, sudjeluje u proizvodnji serotonina, a konzumiranje čokolade potiče lučenje endorfina, supstancije koja potiče dobro raspoloženje i osjećaj sreće koju tijelo proizvodi i za vođenja ljubavi.
U malim količinama u čokoladi se nalazi i anandamid, prirodni opijat. Još jedan sastojak zaslužan za osjećaj sreće i zadovoljstva je feniletilamin, tvar koja je kao neuroprijenosnik prirodno prisutna u mozgu, posebno u zaljubljenih, a pretvara se u dopamin u centrima za zadovoljstvo, u dijelu mozga gdje se inače doživljava i orgazam. Feniletilamin je srodan s amfetaminima, te isto tako povisuje krvni tlak i razinu glukoze u krvi. U ljudskom organizmu stvara osjećaj zadovoljstva i čini nas budnima.
Teobromin, jedan od sastojaka čokolade, također ima ljekovita svojstva. Djeluje kao regulator krvnog tlaka, opušta krvne žile srca i time osigurava dobru opskrbu srca krvlju, aktivira izlučivanje mokraće, regulira živčani sustav i pomaže u slučajevima anemije.
Uz to, čokolada potiče koncentraciju, jača intelektualne i psihičke sposobnosti. Dakle, umjereno konzumiranje čokolade pozitivno djeluje na organizam. No, uživanje u toj slatkoj deliciji ipak valja držati pod kontrolom. Ako se pretjera s unosom ove poslastice, moguća je pojava potištenosti i razdražljivosti te blaga intoksikacija.