U sisačkom hotelu Panonija 1. ožujka je na prigodnoj svečanosti obilježena 26. obljetnica nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. Predsjednik Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska Adis Keranović istaknuo je kako vijeće kojem je na čelu tradicionalno obilježava prigodne datume pa tako i ovaj, značaja datum u novijoj povijesti BiH.

„Tradicionalno, tri vijeća zajedno, ovim povodom organiziraju prijem na kojem ćemo se ponovno prisjetiti 1992. godine, 26.obljetnice jednog značajnog referenduma koji se dogodio za Bošnjake u to vrijeme, a to je bilo jedno referendumsko pitanje žele li Bošnjaci, odnosno tadašnji građani, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu nezavisnu od tadašnje SFRJ. Ono što je specifično za ovaj događaj je da ćemo prvi put predstaviti zastavu i grb Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Naime, mi Bošnjaci imamo sreću da smo doživjeli jedan povijesni i značajan trenutak, a to je da je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske na svojoj sjednici 25. siječnja ove godine usvojio grb i zastavu, tako da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju svoj grb i zastavu tako da ćemo tu zastavu večeras premjerno predstaviti“, rekao je Keranović uoči prijema.

VEZANE VIJESTI
SISAK U školu krenula prva generacija tehničara za razvoj videoigara

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje Hajrudin Kulašić izrazio je zadovoljstvo suradnjom bošnjačkih asocijacija sa svim razinama vlasti, od općina i gradova, do Županije naglasivši kako u Petrinji uvijek imaju podršku čelnih ljudi grada i ostalih predstavnika političkog i javnog života.

„Sama riječ prisustvo kompletnog rukovodstva Grada Petrinje dosta govori o položaju nas Bošnjaka u Petrinji, jer mi Bošnjaci u Petrinji smo pridonijeli da naš status bude takav da smo prepoznati i priznati te da kompletno rukovodstvo grada drži do nas“, rekao je Kulašić.

VEZANE VIJESTI
Prvi i drugi odabir pastuha hrvatskog posavca u Topolovcu

Na svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti BiH nazočo je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je, uputivši prigodnu čestitku, istaknulo kako su manjine na prostoru županije njena vrijednost i bogatstvo. Podsjetio je kako je, nažalost, 26-godišnju povijest BiH obilježio rat i ratne strahote s kojima je bio upoznat čitav svijet.

„Danas se BiH nalazi na putu euroatlantskih integracija. Sisačko-moslavačka županija podržava europski put BiH, put europskih integracija, podržavamo što skoriju implementaciju europske pravne stečevine u zakonodavni sustav BiH, što brži gospodarski razvoj, što bržu izgradnju potrebne infrastrukture. Županija konkretno surađuje s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine SMŽ, s organizacijama civilnog društva koje okupljaju Bošnjake, braniteljskim, kulturnim i humanitarnim udrugama. I dalje ćemo njegovati takve partnerske odnose sa svim bošnjačkim asocijacijama. Koristim ovu priliku da čestitam svim građanima BiH, svim stanovnicima Sisačko – moslavačke županije porijeklom iz BiH, Dan nezavisnosti BiH“, poručio je Celjak.

 

VEZANE VIJESTI
Laureati 41. malonogometnog turnira „Vladimir Šikić“

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here