U sisačkom hotelu Panonija 1. ožujka je na prigodnoj svečanosti obilježena 26. obljetnica nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. Predsjednik Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska Adis Keranović istaknuo je kako vijeće kojem je na čelu tradicionalno obilježava prigodne datume pa tako i ovaj, značaja datum u novijoj povijesti BiH.

„Tradicionalno, tri vijeća zajedno, ovim povodom organiziraju prijem na kojem ćemo se ponovno prisjetiti 1992. godine, 26.obljetnice jednog značajnog referenduma koji se dogodio za Bošnjake u to vrijeme, a to je bilo jedno referendumsko pitanje žele li Bošnjaci, odnosno tadašnji građani, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu nezavisnu od tadašnje SFRJ. Ono što je specifično za ovaj događaj je da ćemo prvi put predstaviti zastavu i grb Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Naime, mi Bošnjaci imamo sreću da smo doživjeli jedan povijesni i značajan trenutak, a to je da je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske na svojoj sjednici 25. siječnja ove godine usvojio grb i zastavu, tako da Bošnjaci u Hrvatskoj imaju svoj grb i zastavu tako da ćemo tu zastavu večeras premjerno predstaviti“, rekao je Keranović uoči prijema.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje Hajrudin Kulašić izrazio je zadovoljstvo suradnjom bošnjačkih asocijacija sa svim razinama vlasti, od općina i gradova, do Županije naglasivši kako u Petrinji uvijek imaju podršku čelnih ljudi grada i ostalih predstavnika političkog i javnog života.

„Sama riječ prisustvo kompletnog rukovodstva Grada Petrinje dosta govori o položaju nas Bošnjaka u Petrinji, jer mi Bošnjaci u Petrinji smo pridonijeli da naš status bude takav da smo prepoznati i priznati te da kompletno rukovodstvo grada drži do nas“, rekao je Kulašić.

Na svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti BiH nazočo je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je, uputivši prigodnu čestitku, istaknulo kako su manjine na prostoru županije njena vrijednost i bogatstvo. Podsjetio je kako je, nažalost, 26-godišnju povijest BiH obilježio rat i ratne strahote s kojima je bio upoznat čitav svijet.

„Danas se BiH nalazi na putu euroatlantskih integracija. Sisačko-moslavačka županija podržava europski put BiH, put europskih integracija, podržavamo što skoriju implementaciju europske pravne stečevine u zakonodavni sustav BiH, što brži gospodarski razvoj, što bržu izgradnju potrebne infrastrukture. Županija konkretno surađuje s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine SMŽ, s organizacijama civilnog društva koje okupljaju Bošnjake, braniteljskim, kulturnim i humanitarnim udrugama. I dalje ćemo njegovati takve partnerske odnose sa svim bošnjačkim asocijacijama. Koristim ovu priliku da čestitam svim građanima BiH, svim stanovnicima Sisačko – moslavačke županije porijeklom iz BiH, Dan nezavisnosti BiH“, poručio je Celjak.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime