Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

Cilj ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi podizanje je globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju

55
Foto: Crveni križ Velika Gorica

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se danas pa Hrvatski Crveni križ (HCK) podsjeća javnost na važnost darivanja krvi, jer se broj darovatelja u pandemijskim okolnostima smanjio za deset posto, priopćio je HCK.

Pandemijske okolnosti prouzročile su nešto manji odaziv darivatelja krvi, napominje HCK i dodaje kako od početka pandemije zabilježen 10 posto manji broj darivatelja krvi.
U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa organizira danas akciju darivanja krvi u vremenu od 12 do 14 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, u ulici Crvenog križa 14.

HCK ističe kako se akcije darivanja krvi što ih organiziraju njegova društva odvijaju redovito uz poštivanje epidemioloških mjera.

Napominje kako je cilj i ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi podizanje globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju, a za što je ključan doprinos dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.

Obilježavanje ovoga dana, naglašava, prilika je za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu, napominje HCK i dodaje kako dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata.

Ističe kako je potreba za krvlju univerzalna, ali nije pristup krvi za sve one koji je trebaju.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je “Darujte krv, očuvajte život”, jer poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju.
Napominje i kako će posebna usredotočenost ovogodišnje kampanje biti uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here