Dani sjećanja – 16. petrinjski sportski susreti branitelja

Branitelji, koji su se ove godine u Petrinji zbog epidemioloških mjera okupili u nešto manjem broju, odmjerili su snage u visećoj kuglani, boćanju, malom nogometu i sportskom ribolovu te kuhanju graha

1049

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, 5. rujna održani su 16. petrinjski sportski susreti branitelja u organizaciji petrinjske HVIDR-e na kojima je sudjelovalo 27 braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, svečano otvaranje susreta, upriličeno je u petrinjskoj vojarni Zrin. Predsjednik petrinjske HVIDR-e Antun Pintar kratko je na svečanosti otvorenja pozdravio branitelje.

 „Dobro došli! Za mene ste danas svi pobjednici jer je najvažnije da se susretnemo i družimo. Bog vas blagoslovio i poživio!“

Branitelji, koji su se ove godine u Petrinji zbog epidemioloških mjera okupili u nešto manjem broju, odmjerili su snage u visećoj kuglani, boćanju, malom nogometu i sportskom ribolovu te kuhanju graha.

Početni udarac na 5. memorijalnom turniru pukovnik Predrag Matanović, koji se igrao na gradskom rukometnom stadionu, izveo je sin pokojnog Predraga, Leonardo Matanović.

U ime petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića okupljene je na otvorenju sportskih susreta pozdravila njegova zamjenica Viktorija Kaleb.

„Započeli smo na najljepši mogući način, paljenjem svijeća i molitvom za poginule branitelje, za naše obitelji, za preminule i za živuće. Vi ste ta Hrvatska koja je pobijedila, taj hrvatski identitet, hrvatski čovjek i hrvatskih branitelj, ratnik i hrvatska vodenička vojska. Želim da iz naše lijepe Petrinje ponesete najljepše uspomene, onakvi kakvi jeste – dobri, plemeniti i naravno, pobjednici“.

Otvarajući susrete, izaslanik ministra obrane, glavni inspektor obrane RH, general – pukovnik Drago Matanović poželio je braniteljima da se i ovi susreti održe u domoljublju i zajedništvu te svemu onome što ih je krasilo i u Domovinskom ratu.

„16 godina u nizu održavaju se ovi susreti u sjećanje na naše poginule suborce i prijatelje koji su najviše željeli slobodnu Petrinju i Hrvatsku i za to dali ono što su imali – svoje živote. Danas smo se pomolili i u mislima bili s njima. Sjećamo se njihove žrtve, jer bez nje ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Vjerujem da se danas svi mi ovdje prisjećamo i onih slavnih dana Domovinskog rata, naših bitaka, obrane, oslobađanja naše domovine, svega onoga što smo zajedno prošli. S ponosom ističemo da smo vojska pobjednika, da ste vi pobjednici i da je naša domovina pobjednik“.

Matanović je poželio da se i u narednim godinama ovi susreti nastave, čestitao je organizatorima, a sudionicima 16. petrinjskih sportskih susreta branitelja poželio puno zdravlja, uspjeha i sportske sreće te ugodan boravak i druženje u Petrinji.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime