Dani sjećanja – obilazak masovnih grobnica na području Petrinje

306

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, gradonačelnik Darinko Dumbović sa suradnicima te članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata obišli su masovne grobnice kod Vile Gavrilović, Nove bolnice, u Taborištu, na polju Marinka te na groblju sv. Benedikta.

 

Odajući počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, gradonačelnik Dumbović je istaknuo kako se Dani sjećanja tradicionalno obilježavaju u spomen na 589 ubijenih civila i poginulih hrvatskih branitelja te 77 civila i 12 hrvatskih branitelja koji još uvijek nisu pronađeni: ” Ostati bez života braneći i stvarajući svoju Domovinu je nešto što ima svoju težinu i cijenu i poštovanje”.

Fotografija FotoBanovina.

 

Najveće stradanje hrvatskih branitelja koje se dogodilo u jednom danu je ono petrinjskih branitelja 16. rujna 1991., podsjetio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje Darko Dumbović: ” Ove godine obišli smo jednu grobnicu više, grobnicu u Taborištu koja je otkrivena u prosincu prošle godine, 7 od 8 grobnica na području Petrinje”.

Fotografija FotoBanovina.

Uloga rujanskih sjećanja je da pričaju priču svim budućim generacijama o svemu što se dogodilo tijekom Domovinskog rata i o tome kolika je cijena plaćena za slobodnu Hrvatsku, a ta je cijena na petrinjskom području bila velika i ne smije nikada biti zaboravljena.

 

Molitvu kod svih spomen obilježja predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

 

Fotografija FotoBanovina.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here