Pobjednik prvog hrvatskog natjecanja Hacking IKEA je tandem studenta industrijskog dizajna Luke Palestrine i studentice dizajna Josipe Tadić. Svojim radom kojega su nazvali „Pasta“ osvojili su najviše glasova stručnoga žirija. Prema mišljenju žirija pobjednički tandem najdalje je otišao u pojmu hakiranja, dajući novi kontekst i novu vrijednost postojećem dizajnu IKEA proizvoda.

ikea2

Pohvale žirija zaradili su i dizajnerica Sanja Rotter s radom „Mrvica“, ekonomist Boris Božić s radom „Rola oko stola“ te tandem u koji su se udružili otac i kći, parketar Stjepan Rihter i ekonomistica Mateja Žigmund s radom „Stanica za kolače“.

Erik Olovsson, mladi nagrađivani švedski dizajner, Ana Srdelić, voditeljica unutarnjeg uređenja robne kuće IKEA Zagreb i nezavisne dizajnerice Ivana Fabrio i Nina Bačun činili su žiri koji je pred sobom imao zahtjevan zadatak odabrati najbolje među 9 radova koji su nastali hakiranjem IKEA proizvoda. Društvo natjecatelja bilo je šaroliko: 5 tandema i 4 individualna natjecatelja, etabliranih dizajnera, studenata dizajna, ali i entuzijasta, zaljubljenika u IKEA proizvode te „uradi sam“ kulturu borilo se za vrijednu prvu nagradu. Luka Palestrina Mazić i Josipa Tadić tako su osvojili putovanje na sam izvor dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke IKEA, u švedski grad Älmhult gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana, te sudjelovanje na manifestaciji „Dani Demokratskog Dizajna“. Svi ostali natjecatelji dobili su IKEA poklon kartice koje će dobro poslužiti za kupovinu novih proizvoda kojima mogu svoji spretnim rukama dati novu ili dodatnu namjenu.

ikea

Zadatak natjecatelja prvog hrvatskog natjecanja Hacking IKEA bio je prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi oni dobili novu ili dodatnu funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice. Svih 9 finalista vrlo su ozbiljno shvatili zadatak. Prije samog natjecanja posvetili se izradi nacrta temeljem kojega su zajedno s mentoricama Ivanom Fabrio i Ninom Bačun obavili kupovinu u robnoj kući IKEA Zagreb i zatim tijekom dva dana, u sklopu festivala Design District Zagreb, izrađivali potpuno nove, jedinstvene proizvode. Kreativnost i entuzijazam svih natjecatelja oduševili su mentore i žiri, a svi posjetitelji festivala Design District hakirane radove mogu pogledati na adresi Martićeva 31 za vrijeme trajanja festivala Design District Zagreb.

IKEA je ove subote priredila i kulinarsko-glazbenu poslasticu u IKEA urbanom vrtu, na krovu 11. kata Drvenog nebodera, u suradnji DJ kolektivom FRüHSTüCK. Posjetitelji IKEA urbanog vrta uživali su tako u dobroj glazbi i degustacijama zdravih zalogaja iz asortimana IKEA Food, uz jedinstveni pogleda na vizuru hrvatske metropole. IKEA urbani vrt otvoren je za sve posjetitelje za vrijeme trajanja festivala Design District Zagreb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here