Dovršeno kriminalističko istraživanje za ratni zločin u zatvoru na Šamarici

Četvorica osumnjičenih odgovorna za ubijanje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji te ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja nad ukupno 31 osobom

2524

PU sisačko – moslavačka izvijestila je 25. rujna na izvanrednoj konferenciji za novinare kako su policijski službenici ove policijske uprave dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika počinjena u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. u zatvoru na Šamarici.

Rezultate dovršenog kriminalističkog istraživanja prezentirali su načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut i voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec.

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja kako su sada 47–godišnjak, 65 – godišnjak i 66 – godišnjak, kao članovi Operativnog štaba tzv. Centra za obuku specijalnih jedinica milicije, tzv. SAO Krajine smještenog u prostorijama bivšeg Spomen – doma na Šamarici, a koji su imali i stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad svim pripadnicima jedinica u sklopu navedenog Centra za obuku, u spornom razdoblju u zatvoru na Šamarici zapovjedno i 61-godišnjak kao zamjenik zapovjednika Specijalne jedinice neposredno, odgovorni za ubijanje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji te ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja nad ukupno 31 osobom od čega devet ratnih zarobljenika pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde RH te 22 civila s područja Petrinje, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Siska, Gline, Velike Gorice i Dugog Sela“, kazao je načelnik Pešut.

Kako je pojasnio, 18. srpnja, 1991. godine u zatvoru na Šamarici, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih formacija SAO Krajine, sada 61-godišnjak je kao zamjenik zapovjednika Specijalne jedinice tijekom ispitivanja i nakon fizičkog zlostavljanja zapovjedio usmrćenje zarobljenog pripadnika MUP-a RH tada 26-godišnjeg muškarca.

„Nakon opisanog zločina nad zarobljenikom, pripadnikom MUP-a RH, u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. godine, u zatvoru na Šamarici trojica osumnjičenih članova Operativnog štaba u zatvoru Šamarica, nepoduzimanjem bilo kakvih radnji kojima bi suzbili, kaznili i spriječili sebi podređene, dozvolili su da isti, nastave s likvidacijama i fizičkim i psihičkim mučenjem i zlostavljanjem zarobljenika zatvora, zbog čega su zapovjedno odgovorni što su za vrijeme boravka u zatvoru sedmorica zarobljenih pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde RH, tada u dobi od 22 do 32 godine bili fizički i psihički zlostavljani, dok su od posljedica takvog zlostavljanja umrli 26-godišnjak čiji su posmrtni ostaci ekshumirani dana 4. svibnja 2000. godine u neposrednoj blizini samog Spomen doma Šamarica i 27-godišnjak čiji su posmrtni ostaci dana 31. listopada 1996. godine ekshumirani na širem području Dvora. Također, za vrijeme boravka u zatvoru fizički i psihički zlostavljani su zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, njih devetorica, tada u dobi od 28 do 56 godina, među kojima je od posljedica takvog zlostavljanja umro 37-godišnjak čiji su posmrtni ostaci dana 31. listopada 1996. godine ekshumirani na širem području Dvora. Iz zatvora su odvedeni i na obližnjoj šumskoj lokaciji Slopačka Kosa, mjesto Pastuša, likvidirani, prethodno zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, njih sedmorica tada u dobi od 31 do 61 godine, a koji su upravo na toj lokaciji ekshumirani dana 27. lipnja 2002. godine. Iz Štaba u selu Borojevići, pod izlikom odvođenja na Šamaricu, od strane njima podređenih osoba, prethodno zatočeni civili hrvatske nacionalnosti njih petorica, tada u dobi od 21 do 27 godina, koji su odvedeni na lokaciju tzv. Marvenog groblja, selo Lovča, gdje su također likvidirani. Oni su ekshumirani dana 3. studenoga 1997. godine“, pojasnio je načelnik Pešut.

Dodao je kako je protiv četvorice osumnjičenih podnijeto posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopuna kaznenih prijava, a budući da su osumnjičeni za sada nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

„Istraživanje ratnih zločina je strateški prioritet ove policijske uprave. Bilo je ovo vrlo kompleksno i dugotrajno istraživanje koje smo proveli sa specijaliziranim odjelom za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu gdje su kroz dugo, dugo vremena napokon prikupljeni adekvatni dokazi koji terete četvoricu osumnjičenih. Ovim putem bih se zahvalio građanima koji nam svesrdno pomažu u našem radu svojim informacijama, svojim svjedočenjem i na druge načine te pozivam i druge da nam se slobodno obrate na bilo koji njima svojstven način. Znat ćemo to iskoristiti i materijalizirati u ovom smislu. Mi još uvijek tragamo za 522 osobe koje su nestale tijekom Domovinskog rata i imamo veliki broj neriješenih predmeta koji su u tijeku te će nam svaka informacija puno pomoći“, kazao je Pasanec.

[srizonfbalbum id=2882]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime