U organizaciji Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije na zgradi Dunavskog Lloyda u Sisku 25. travnja je održana vježba evakuacije i spašavanja uslijed požara u kojoj su sudjelovali djelatnici Županije, Županijskog centra 112, vatrogasci, policija, Zavod za hitnu medicinu SMŽ i pripadnici HGSS-a.

 

Cilj vježbe koja se, kako je rekao zamjenik sisačko – moslavačkog župana i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Roman Rosavec održava jednom godišnje sukladno zakonskim obvezama, bio je provjeriti plan evakuacije i spašavanja.

 

„Koristim priliku da još jednom zahvalim svim službama koje su dale svoj doprinos i koje su i ovom vježbom pokazale da su spremne za reagiranje, ukoliko dođe do ovakvih ili sličnih neželjenih situacija. Ovo je samo jedan primjer kojim pokazujemo  da je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije aktivan i da pomno pratiti sve nove trendove te da smo spremni nastupiti u ovoj i sličnim situacijama. Također, kao načelnik Stožera, koristim priliku da još jednom zahvalim svima vama koji ste dali svoj doprinos i uložili maksimalni trud i napor u jednoj stvarnoj situaciji koju smo imali na području naše županije, a to je bilo prije nepunih mjesec dana u borbi s poplavama“, kazao je Rosavec.

Nakon vježbe, upriličena je i svečanost dodjele zahvalnica osobama i ustanovama koje su dale najveći doprinos u borbi protiv poplavne opasnosti na području Sisačko-moslavačke županije. Zahvalnice je podijelio župan Ivo Žinić koji je zahvalio svima na doprinosu u borbi protiv prirodnih nepogoda, poplava na širem području županije i klizišta u Hrvatskoj Kostajnici.

„To su vrlo kojih nažalost u našoj županiji ima. Ja bih volio da ih u budućnosti bude što manje, ali zasigurno će biti i ovakvih situacija kao što je bila ova danas prikazana u vježbi, i požara, a poplava još i više. Moramo biti spremni u svakom trenutku za reakciju. Iako ovo danas nisu bili stvarni uvjeti, današnja vježba je pokazala da su naše službe itekako dobro organizirane, prvenstveno od vatrogasaca. U pet minuta su došli vatrogasci, Hitna pomoć, sve službe koje su potrebne da dođu u tako kratkom vremenu“, kazao je Žinić te dodao kako je u stvarnim situacijama bilo još i daleko težih uvjeta u kojima su službe trebale intervenirati i u kojima su pokazali svoju spremnost te učinili sve moguć kako bi zaštitili živote i imovinu stanovnika ugroženih područja.

„Doista, u ovim se poplavama vidjelo da Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije funkcionira besprijekorno i ono što je možda čak najvažnije,  da moramo raditi preventivno. Bili smo spremni. Tjedan dana prije rasta vodostaja naših rijeka smo održali sjednicu Stožera civilne zaštite sa svim članovima na kojoj smo sve upoznali sa svim važnim informacijama i osjećali smo da vladamo situacijom. U takvim prilikama često puta zna nastati panika, ali mi smo uvijek bili korak – dva ispred onog što se događalo i zato se nisu dogodile nikakve tragedije niti nesreće. I ova vježba neka posluži kao primjer svima nama, pogotovo onima koji su zaduženi za određene stvari, da budemo uvijek spremni. Zlo nikada ne spava, ali voljeli bi da do njega nikada ne dođe!“, zaključio je župan Žinić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here